El govern municipal ha volgut esborrar tot el rastre de la polèmica generada al voltant dels pressupostos participatius i ha presentat aquest matí els processos que faran possible una major implicació dels ciutadans en la seva elaboració. Els pressupostos d'aquest any seran els més participatius que hi ha hagut mai a Mataró, i l'any que bé ho seran més, ha sintentitzat el regidor de Participació Ciutadana, Ivan Pera, en la presentació a la premsa del procés que s'encetarà aquest mateix mes de setembre.
La principal novetat d'aquest procés, tal i com el mateix Pera ja va avançar a capgros.com, és la celebració de dues audiències públiques prèvies a l'aprovació inicial del Pla d'Actuació Municipal (PAM) i el pressupost. Fins ara només se'n feia una entre l'aprovació inicial i la definitiva. La primera de les audiències, que tindrà lloc el dia 28 de setembre, serà temàtica i comptarà amb la presència dels membres dels divuit consells de participació de la ciutat, que impliquen al voltant de 500 persones. Aquesta audiència s'estructurarà en els àmbits del territori, la cohesió social i el desenvolupament econòmic.
Les propostes que surtin d'aquesta primera sessió s'incorporaran al document que es discutirà en una segona audiència pública, prevista pel 14 d'octubre, i que estarà oberta a tots els ciutadans de Mataró, ja siguin representants d'entitats o a títol individual. Després d'aquesta trobada i fins l'aprovació definitiva dels pressupostos, a finals de desembre, s'obrirà el periode d'alegacions.
Mentre duri tot aquest procés un grup de seguiment integrat per unes vuit persones coneixedores de diferents àmbits de la ciutat- s'encarregarà d'analitzar les experiències que es portin a terme amb l'objectiu d'elaborar una proposta de millora dels mecanismes de participació en a l'elaboració dels pressupostos del 2006. De cara al proper any, aquest procés comptarà també amb el Consell de ciutat i els Consell territorials.
Pera ha negat avui que el model de pressupostos participatius generés una crisi entre els socis de govern abans de les vacances. "No crec que hi hagués cap crisi. Perquè aquesta és una proposta de participació de tot el govern, no d'un sol partit", ha dit. En aquest sentit, l a regidora d'Hisenda, Pilar Gonzàlez-Agàpito, ha atribuit a "un problema d'interpretació" la polèmica suscitada per les declaracions del líder d'ICV Jaume Graupera -que al juliol va assegurar que només es feia un "pas tímid" cap als pressupostos participatius. Gonzàlez ha recordat que la participació és "un element viu" i que cada any es poden anar introduint elements nous que afavoreixin la implicació ciutadana. "Hem de saber trobar l'equilibri entre els ciutadans i el paper de les persones que han estat escollides democràticament", ha matitzat.