El solar de la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt quedarà completament buit a finals d’any. Les previsions del govern municipal són iniciar les obres de desmuntatge de la nau catalogada el mes de maig i cap al mes del novembre tenir totes les peces emmagatzemades cap al mes novembre en un solar del veïnat de Valldeix, on es construirà la futura seu del servei de Manteniment municipal. El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, i el gerent de PUMSA, César Fernàndez, han presentat aquest dimecres el projecte que l’empresa municipal de promocions urbanístiques va encarregar al arquitecte Josep M. Puig Boltà per desmuntar, traslladar i emmagatzemar Can Fàbregas. L’execució de les obres té un cost d’1’5 milions d’euros, que recaurà en els propietaris del sector de Ronda Barceló. La fàbrica es desmuntarà en peces de 3x9 metres i 15 tones de pes cada una, a les quals s’inclourà una estructura interna metàl·lica que posteriorment servirà per a la seva reconstrucció (la data de la qual no està prevista) en la illa de la cantonada entre els carrers Biada i Tetuan. Bassas i Fernàndez han explicat que les troballes arqueològiques al subsòl del solar de l’antiga nau, fruit de les cates realitzades per Puig Boltà (que fins ara es resumeixen en restes d’una antiga farinera, un gran pou i varis túnels) seran estudiades i analitzades, i se seguiran fent excavacions, tot i que consideren que aquestes no han de ser una trava per procedir amb el trasllat de la nau.
“Ens hem pres aquesta qüestió molt seriosament, amb un projecte de trasllat molt minuciós”, ha dit Bassas en iniciar l’explicació de l’operació, que tindrà “uns costos sensiblement inferiors als previstos”, segons ha apuntat. En un primer moment, s’havien pressupostat 1,5 milions d’euros només en el desmuntatge i emmagatzematge de la nau. La partida actual, però, preveu que es destini a aquesta operació 1.084.000 euros, mentre que els 500.000 euros restants serviran per preparar la nau a nivell estructural per a la seva posterior reconstrucció. “El desmuntatge inclou elements que permetran un muntatge posterior més mecànic i senzill”, ha afirmat el regidor i primer Tinent d’Alcalde. El projecte de Puig Boltà consisteix en el trasllat de l’edifici en pocions fragmentades d’uns tres metres d’alçada i nou metres de llargada, d’un pes aproximat de 15 tones.
Abans del desmuntatge, es col·locarà una estructura metàl·lica amagada per millorar la capacitat portant de l’edifici i alhora servirà d’estructura perquè l’edifici, un cop reconstruït, pugui acollir usos diversos. Abans del desmuntatge per peces, a més, es procedirà al desmantellament dels elements i obertures que es van afegir a l’edifici posteriorment a la seva construcció. D’aquesta manera, la nau tornarà al seu estat original just abans d’iniciar-se l’operació del seu trasllat, de nou per facilitar la reconstrucció posterior. En un principi estava previst emmagatzemar les peces al sector d’Iveco-Renfe, però finalment es portaran al veïnat de Valldeix.
La repercussió de les troballes
Bassas ha afirmat que el Consell del Patrimoni “ha fet bé” en reclamar que s’estudiïn millor les troballes al subsòl del solar de la nau, i ha apuntat que l’estudi de les restes s’incorporarà a l’aprovació final del projecte de trasllat (la inicial tindrà lloc demà dijous a la Junta de Govern, després d’haver passat per la Comissió de Serveis Territorials i els consells de PUMSA i del Patrimoni). Tanmateix, ha afirmat que la “proposta tècnica “ és “documentar” les troballes (concepte que no inclou mantenir-les) tot i que ha dit que “seran escoltades” totes les opinions al respecte, a l’espera que els arqueòlegs determinin la importància de les restes. En aquest sentit, César Fernàndez ha apuntat que fins ara s’ha treballat en el 50% del subsòl, i que queden prop de 150m2 per excavar, així que no es descarta trobar més elements arqueològics. Tot i així, ha apuntat que els estudis del subsòl “no paralitzaran el procés d’aprovació del projecte de trasllat de la part superior” de la fàbrica.
Els costos de l’operació
Tal i com estava previst, els costos de desmuntatge de la nau formen part de les carregues urbanístiques a les quals hauran de fer front els propietaris del sector de la Ronda Barceló. Bassas ha recordat que el cost del desmuntatge no arriba ni al 3% del total dels costos d’urbanització. “És un cost marginal respecte a la resta”, ha apuntat. En aquest sentit, Bassas ha explicat que s’estan “mirant amb lupa” el sector de Ronda Barceló, ja que un 25% dels seus propietaris han manifestat a PUMSA que tenen dificultats per assumir el pagament d’aquests costos en els terminis establerts. L’associació de propietaris afectats de la ronda Barceló ha explicat a capgros.com que han iniciat negociacions amb el regidor per demanar-li un ajornament dels pagaments, així com la possibilitat de mantenir les seves activitats. Els propietaris consideren que hi ha càrregues urbanístiques en aquest sector que són “impossibles d’assumir” en època de crisi. A més, els afectats s’han mostrat en contra de pagar el desmuntatge de la fàbrica. Segons el regidor d’urbanisme, s’estudiaran mesures per no “enfonsar l’economia” d’aquests propietaris, com ara fraccionar els pagaments, intercanviar-los per una cessió de part de la seva finca, així com reduir els costos d’urbanització externs imputats a aquest sector.