Un moment del ple

J. Vives

El maratonià ple de novembre s’allarga fins les tres de la matinada

L'alcalde assegura que no promourà una revisió del ROM si la iniciativa no prové i es consensua entre els grups municipals

 El ple ordinari del mes de novembre va tornar a viure una d’aquelles sessions maratonianes que són cada vegada més habituals en aquest mandat. Amb 58 punts a l’ordre del dia, que moltes de les preguntes o propostes quedessin sobre la taula o es responguessin per escrit no va ser suficient per reduir les hores de debat i la sessió es va allargar fins prop de les tres de la matinada. La sessió, celebrada dijous passat, dia 5, va ser el segon ple mes llarg després del que va tenir lloc el mes de desembre del 2007, i que va acabar a les quatre de la matinada. Només el debat al voltant de les declaracions institucionals –els sis primers punts de l’ordre del dia- ja es va allargar durant una hora i mitja. Un altre dels punts que va estirar el debat va ser el de l’aprovació de l’avantprojecte d’Ordenances Fiscals per l’any vinent, així com la discussió sobre les suposades irregularitats sobre l’afer de Can Fàbregas que va denunciar la CUP. Però al costat d’aquestes qüestions, en el ple del mes de novembre també van tenir-hi cabuda altres temes de menor calat com el tipus de caramels que es llencen durant la cavalcada de Reis.

La sessió també va comptar amb la intervenció de diversos col·lectius de ciutadans, des de les dones del consell de la igualtat fins el botiguers de la plaça de Cuba, molestos per l’increment de la taxa del mercat, passant pels veïns del Palau que van denunciar la inseguretat al barri. Un dels col·lectius que havia demanat la paraula, l’Associació de Veïns de Cerdanyola, va renunciar després que els seus representants haguessin esperat fins les tantes de la matinada per poder intervenir. Per la contra, van fer entrega als mitjans d’un comunicat a través del qual van expressar el “desànim” de les entitats que es veuen obligades a esperar fins aquestes hores per poder parlar en el ple i que “dissuadeix qualsevol iniciativa en aquest sentit”. L’entitat també va avançar que demanarà una revisió del Reglament Municipal Orgànic per tal d’afavorir la participació dels ciutadans al ple.

El màxim òrgan de govern
No és la primera vegada que l’allargada del ple desemboca en el debat sobre la necessitat de revisar el ROM, que estableix el funcionament del ple. L’alcalde, Joan Antoni Baron, recorda que aquest reglament preveu la participació dels ciutadans afectats únicament per les decisions que s’aproven en la part de dictàmens. “però després es va acabar obrint a tot el ple, i a ningú se li escapa que algunes preguntes es fan a mida perquè puguin intervenir les entitats”, va dir Baron en roda de premsa l’endemà del ple.

En aquest sentit, Baron recorda que el ple no és un òrgan de participació sinó “el màxim òrgan de govern de l’Ajuntament” i, per aquest motiu, creu que una modificació del ROM que prioritzi la part de participació –per exemple, fent les preguntes i precs de l’oposició al principi- i deixi pel final els dictàmens “falseja el caràcter d’òrgan decisori” que té el ple. Baron, en canvi, si que és partidari de deixar “que els grups es puguin explicar i demanar explicacions, malgrat el risc d’allargar-nos”. “El debat polític no ens ha de fer cap por”, afegeix, “perquè el ple és un lloc per expressar les diferències”. “Una altra cosa és que pensem que alguns temes es podrien portar a comissions informatives o presentar-se per escrit”, puntualitza. L’alcalde afegeix que la iniciativa de revisar el ROM “ha de ser una proposta dels portaveus que s’ha de consensuar”. “Jo no faré la proposta perquè no és la meva voluntat retallar el diàleg”, conclou.




Etiquetes: