Quim Caimel i José Luís Mataix, membres de l'USTEC, han ofert aquest matí una roda de premsa al Centre Cívic de Cerdanyola per tal de comentar l'estat dels centres docents per a l'inici del curs escolar. Segons han explicat a la compareixença, la tornada a l'escola d'enguany presenta algunes modificacions importants de cara a la integració dels alumnes immigrants, com la presència de trenta-dues aules d'acollida a la comarca. Aquesta iniciativa integradora respon als objectius plantejats pel Pla per a la Llengua i la Cohesió Social que es va anunciar el passat mes de juny des del Departament d'Educació de la Generalitat.
Les aules d’acollida, que a Mataró ja són un total de tretze, volen facilitar l’aprenentatge de la llengua catalana als alumnes nouvinguts i afavorir la seva integració social, ja que d’altra banda tindrien dificultats per adaptar-se a les aules ordinàries. “Cal generalitzar les aules d’acollida a tots els centres”, ha apuntat Mataix. Per la seva banda, Caimel ha afirmat que “L’escola concertada ha de contribuir també a la integració de tota la població”, per tal d’impedir la creació de ‘guetos’, Segons han comentat durant la roda de premsa, el sindicat aposta per un augment de les plantilles que garanteixi el bon funcionament d’aquestes aules.
Saturació a les aules
Un altre dels punts importants de cara a aquest inici de curs és l’estat de saturació que presenten la majoria de centres escolars de Catalunya a causa de l’augment de població. Concretament, segons han explicat els membres del sindicat, les localitats del Maresme més afectades per aquest fenomen són les de Premià de Mar, Pineda i Mataró. I és que a hores d’ara, la majoria de centres mataronins encaren els curs amb ratios –nombre d’alumnes per classe- excepcionals. Si la normalitat d’alumnes per classe és de 25 (en el cas dels centres d’Infantil i Primària) i de 30 (als centres de Secundària), la tendència és que aquestes xifres se superin en un o dos alumnes per aula. “Les ratios que abans es consideraven excepcionals, ara s’estan convertint en habituals”, ha afirmat Mataix i ha afegit: “Fins i tot hi ha un centre a Mataró que presenta aules amb vint-i-nou alumnes”.
A més, l’estat de saturació dels centres podria augmentar al llarg del curs depenent de les xifres que s’assoleixin amb la matrícula viva, és a dir, aquella que es produeix fora del període de matriculació. Davant d’aquesta situació, el sindicat demana la construcció de nous centres escolars per afrontar l’alt nivell de saturació actual. De la mateixa manera, els membres de l’USTEC creuen en la necessitat d’un augment de les plantilles per tal que els centres puguin funcionar correctament. En aquest sentit, el sindicat no oblida que Mataró comença el curs amb un conflicte sense resoldre: el de les escoles Bressol: “És impossible que una classe amb divuit nens de dos anys funcioni amb qualitat”, ha dit Caimel.
’Tothom obrirà’
Amb aquestes paraules ha confirmat Mataix que tots els centres de la comarca podran iniciar el curs com estava previst. No obstant això, ambdós membres del sindicat han destacat alguns punts negres de la comarca, com és el cas de Pineda o Canet, en què a hores d’ara hi ha greus mancances pel que fa a la saturació de les seves aules. I de la mateixa manera que han reivindicat la realització d’obres en alguns centres com el IES Vilassar, també han volgut esmentar la inauguració de nous centres, com és el cas de La Minerva de Calella o els Tres Turons d’Arenys.