El 2014 va ser un any que va donar peu a l’optimisme en l’activitat econòmica i empresarial al Maresme. La comarca va veure com creixia el seu teixit productiu, després de molts anys de caiguda, amb la creació de 400 noves empreses. També va augmentar la facturació de totes elles, entre el 15 i el 25% més que l’any anterior, i el nombre d’assalariats, en més de 3000.
Aquestes són dades facilitades per PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa. “El 2014 va ser un any de moderada recuperació econòmica, on un bon gruix de les empreses consultades han incrementat la facturació” va explicar Joan Carles Blasi, delegat de PIMEC a Maresme i Barcelonès Nord. Aquestes dades positives arriben, segons Blasi, gràcies al “bon comportament de sectors com el turisme i la indústria”. Però ell mateix recorda que tan sols “ajuden a corregir resultats negatius acumulats durant tots els any de recessió”.
Es tracta d’indicadors positius, però que cal posar en el context de més d’un lustre de caigudes. Com van recordar des de PIMEC, des de 2008 s’han perdut més de 2000 empreses. L’atur, tot i ser el millor dels darrers 5 anys, segueix per sobre del 15%, amb ciutats principals com Mataró o Pineda superant del 20%. La patronal també denuncia que, en la comparativa més a més, la injecció de crèdit a les petites i mitjanes empreses de la comarca va ser sempre inferior que durant el 2013. “Ni les PIMES ni les famílies s’han vist beneficiades de les injeccions multimilionàries al sistema financer” va resoldre Blasi.
Més assalariats i autònoms
La comarca, segons dades de PIMEC, va tancar el 2014 amb 83.000 assalariats, després de sumar-hi els 3.000 que va guanyar durant el mateix curs. També va créixer l’afiliació als autònoms, que arriba als 34.000, les millors dades des del 2008, quan se superaven els 40.000. Una altra dada que dóna peu a l’optimisme, segons Blasi, és la creació d’empreses start-up de base tecnològica. “Això reafirma que al Maresme tenim un bon nivell d’emprenedoria” va apuntar, especialment en un sector que té “el TecnoCampus i Cetemmsa” com a referents.
En tot cas, el comerç, el turisme i la indústria segueixen sent els principals sectors productius de la comarca, ja que aporten un 50% del PIB total. Els segueixen les activitats sanitàries i el tèxtil. El teixit empresarial del Maresme es basa, més que mai, en la microempresa: el 89% de les empreses de la comarca no arriben als 10 treballadors. El 9% són petites empreses (entre 10 i 50 treballadors), l’1,7% són mitjanes (de 50 a 250) mentre que el nombre de grans empreses –un total de 21 firmes que superen les plantilles de 250 membres- representen tan sols el 0,2%. Les reestructuracions de plantilla dels darrers anys han fet que les empreses de la comarca reduïssin dimensions. “És important que en tornin a guanyar per ser més competitius i incrementar les exportacions”, va concloure Blasi.