Teresa Vallbona

El Maresme sense fils

La comarca lluita per a fer arribar Internet a tothom

Una enquesta feta pública per Mataró Wireless i Mataró Sensefils (www.matarowireless.net), dues comunitats que vetllen per una xarxa d’Internet oberta i gratuïta a la ciutat, revela que el 88% dels internautes consideren imprescindible garantir l’accés de la informació a la ciutadania. Aquesta afirmació, més que evident si es té en compte que la nostra és l’Era de la informació, segons augurava ara ja fa alguns anys el sociòleg Manuel Castells, no es sempre tan evident.

Al Maresme, són vàries les iniciatives i propostes per a fer arribar aquestes noves tecnologies a totes les cases. Hi ha propostes impulsades pels mateixos Ajuntaments, com és el cas de Vilassar de Mar, i d’altres ideades per associacions ciutadanes que vetllen per l’accés gratuït a Internet. Sigui quina sigui la manera d’apropament, l’objectiu és comú: “acostar la tecnologia a la població i fer de la nostra societat, una societat de la informació”, explica Laureà Folch, regidor de comunicació, participació ciutadana i noves tecnologies de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.

Per a garantir aquest desitjat accés a les noves tecnologies hi ha vàries opcions. Una és la xarxa wi-fi; un sistema d’enviament de dades que usa ones de ràdio en lloc de cables per a fer circular la informació. D’aquesta forma, la senyal arriba a zones fins ara no connectades a la xarxa digital.

Vilassar de Mar i la xarxa WiMAX

Des de l’últim trimestre de 2007, l’Ajuntament de Vilassar de Mar tenia la inquietud d’oferir un servei que facilités l’accés a les noves tecnologies a la població i al teixit empresarial i comercial del municipi. “L’objectiu no era instal•lar una xarxa Wifi de baix cost gratuïta, sinó crear una infraestructura que permetés la integració de serveis d’auto-prestació i serveis d’accés a Internet per a qualsevol ciutadà”, explica el Regidor de noves tecnologies del consistori vilassarenc. L’Ajuntament va optar per instal•lar una xarxa WiMAX que donés cobertura a tot el municipi, una avançada infraestructura que permet la transmissió de dades mitjançant l’ús d’ones de ràdio i sense cables. La xarxa WiMAX a Vilassar de Mar ha permès connectar entitats locals i seus consistorials entre sí, així com dotar de banda ample les seus municipals. A més, aquesta infraestructura també assegura l’accés wifi als usuaris amb dispositius mòbils en zones delimitades. La pregunta era, “com li podem treure profit a aquesta xarxa de banda ampla?, com fer arribar aquest servei als usuaris finals?”. En una segona fase del projecte, aprovada recentment pel consistori, s’ha triat una empresa perquè exploti la xarxa i perquè faci arribar als usuaris finals la connexió a un preu molt competitiu. “Els preus de mercat són encara elevats, i en temps de crisi l’administració ha de garantir que l’accés a la Societat de la Informació sigui a preus raonables”, assegura Laureà Folch. D’aquesta forma, l’Ajuntament cedeix la infraestructura WiMAX a aquesta empresa que paga una quota i subministra la connexió. “Així els preus són accessibles per a tothom”, confessa el regidor. Per tal de fer arribar la senyal a casa, només cal instal•lar una antena (d’uns 240 euros aproximadament) i pagar una quota mensual de 15 euros. A més, afegeix Folch, la instal·lació la subvenciona l’Ajuntament, i en comunitats només caldrà instal•lar una única antena una mica més potent. El regidor assegura que ja són molts els ciutadans interessats en aquesta iniciativa. Tothom qui ho vulgui ja es pot donar d’alta a l’Ajuntament de Vilassar (www.vilassardemar.cat o a través del correu electrònic ajuntament@vilassardemar.cat)

Gràcies a les característiques d’aquesta xarxa WiMAX, l’ajuntament vilassarenc ja està pensant en oferir altres serveis gratuïts de valor afegit com, per exemple, alguns continguts audiovisuals: transmetre la TV per Internet ja seria possible.

Arenys i l’aposta pels sensefils

L’objectiu de Sensefils.Arenys.org (http://arenys.org/sensefils), una entitat sense ànim de lucre que promou la societat de la comunicació, era clara des del principi: “Internet per a tothom”. “El projecte experimental”, explica Oriol Ferran, promotor de la xarxa sense fils d’Arenys i consultor especialitzat en noves tecnologies, consistia en “facilitar l’accés a la banda ampla”. El 2002, el campanar d’Arenys de Mar (el punt més alt de la vila, a uns 35 metres d’alçada) es va constituir en l’epicentre d’aquesta tecnologia wifi amb cobertura a gran part del municipi. L’únic requisit per a connectar-se a Internet era estar associat a Arenys.org (amb una quota aproximada de 20 euros mensuals). Gràcies a aquesta aportació econòmica (mínima si es tenen en compte els preus de mercat), els impulsors del projecte cobrien el vuit legal que hi ha en aquesta matèria.
La Comissió del Mercat de les Telecomunicacions lluita contra la competència deslleial, és a dir, s’assegura que el servei ofert no entri en competència amb les empreses de telecomunicacions. No obstant, remarca Ferran, “podem parlar de competència deslleial quant el que es busca és afavorir l’accés a la informació? No podriem parlar, en aquest cas, d’escletxa cultural?”.

Des de l’any passat, l’empresa maresmenca Maxem s’encarrega de mantenir i administrar la xarxa de banda ampla sense fils d’Arenys.org que, a part d’Arenys de Mar, també dóna servei d’accés a internet sense fils a Arenys de Munt, Sant Iscle i Sant Vicenç de Muntalt. Arenys.org, a més, també va encetar altres iniciatives com l’Internet a la fresca. “L’Ajuntament cobreix els costos i els usuaris poden accedir a internet amb els seus portàtils a la platja, a les terrasses de la riera de la vila o a la plaça de l’Ajuntament”, explica Ferran, consultor especialitzat. Des de que es va inaugurar la iniciativa, l’any 2006, l’afluència de gent cada any ha anat en augment. La resposta està clara: “la gent cada cop té més portàtils”, afegeig Ferran.

Altres municipis del Maresme, com Tordera, també aposten per l’accés a internet de forma assequible (econòmicament parlant). En aquest cas, l’Ajuntament ha pagat tota la infraestructura i l’ha cedit a una empresa perquè la gestioni. Zones on abans no arribava l’ADSL, ara hi arriba la ràdio. Els usuaris paguen 6 euros al mes.

Etiquetes: