Hi ha vida intel·ligent més enllà del Planeta Terra? Existeixen els extraterrestres? Els governs amaguen informació sobre els ovnis? El món es pot acabar d’un dia per l’altre? Sí a tot, respon el mataroní Joan Gelabert, conegut popularment com “Dalí Júnior”. Tot un personatge de la ciutat, que es defineix com a artista, pintor, músic (amb el grup Berberecho Blues) i apassionat per la ufologia des de ben jove. Gelabert (Mataró, 1954) és un creador inclassificable, poc interessat en seguir reproduint la imatge tòpica de l’art com quelcom bell i elevat. El seu treball ha despertat un interès sobtat arran de l’exposició que protagonitza des de divendres passat, dia 30, a la galeria La Rosa del Vietnam, al barri del Raval de Barcelona. El diari El País, a través d’una de les seves plomes més destacades, la d’Ignacio Vidal-Folch, se n’ha fet un ampli ressò. La mostra combina quadres de grans formats amb intimidadores naus espacials en plena activitat destructiva, nus femenins, crists fosforescents, apocalipsis varis i versions de quadres de grans mestres com Velàzquez, Rubens i Van Gogh. Una fórmula tremenda que porta per títol “RV (Remote Viewing)” que no deixa indiferent a ningú.
“Com que vivim una crisi tan terrible i la gent es pregunta cada cop més sobre qüestions espirituals, els de la galeria van pensar que la meva obra seria adient”, explica Gelabert. Deutora del pop-art i el naif, l’”Atomic Art” com ho definia el seu ídol Salvador Dalí, l’obra del mataroní pretén “donar alguna resposta” a aquells a qui la crisi ha submergit en un mar de dubtes. “O com a mínim que serveixi perquè es relaxin una mica”, afegeix. Quan la Terra no ofereix respostes, mirem al cel. I en el cel de Gelabert apareixen ovnis enormes. “Són els antics déus egipcis que tornen a la terra”, diu. “Sempre que es dóna una convulsió forta en la civilització humana, com passa ara, apareixen els extraterrestres. Venen a observar-nos, passen de tirar-nos un cable, no ens ajuden, però representa que la seva aparició ens ha d’ajudar a evolucionar o augmentar la nostra consciència”, afirma Dalí Jr (nom amb el qual ha realitzat nombroses aparicions televisives). No és d’extranyar aquesta frase en algú com ell que a principis dels 70 va fundar diversos clubs d’ufologia a la ciutat, seguint l’estela del pioner programa de misteris que Lluís Miravitlles presentava a TVE.
La galeria La Rosa del Vietnam, al bell mig del Raval (C/ Peu de la Creu, 21), destaca per la col·lecció d’obres que ostenta el seu propietari, Pere Pedrals, d’un dels grans outsiders de l’art espanyol, José Pérez Ocaña. Pintor, actor i poeta andalús, Ocaña va ser un dels primers activitstes pels drets del col·lectiu de gais i lesbianes del país. Fins i tot el cineasta català Ventura Pons li va dedicar una pel·lícula l’any 1978. Com en el cas d’Ocaña, l’obra de Gelabert és inclassificable. “Caòtica i psicodèlica”, reconeix sense pudor el mataroní. La mostra es pot visitar fins a finals del mes de febrer.