Reflexionar sobre l'educació que necessita Mataró i elaborar un compromís que marqui les pautes per aconseguir el model desitjat. Aquest és el principal objectiu del procés participatiu 'Compromís per l'Educació' que vol definir el futur en aquest àmbit a la capital del Maresme. L'impulsa l'Ajuntament en col·laboració amb la comunitat educativa de la ciutat, i arrenca aquest dimecres, dia 28, amb un acte públic al teatre Monumental.
El procés arrenca aquest dimecres a les 19h amb un acte obert al Teatre Monumental
"Volem fer de Mataró una ciutat educadora", ha dit aquest dilluns el regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, en la presentació del projecte. Una iniciativa que s'emmarca dins de pla estratègic Mataró 2022, que ha de marcar l'horitzó de la ciutat en tota mena d'àmbits polítics, econòmics i socials. L'educatiu és el primer en plantejar aquest debat públic a través d'un procés participatiu que convoca tothom que vulgui dir-hi la seva. Evidentment, però, les principals veus que s'escoltaran seran les dels professors, equips directius, associacions de mares i pares i entitats vinculades a l'educació.
Després de l'acte inaugural d'aquest dimecres, el procés comptarà amb un total de cinc taules temàtiques, del 5 d'octubre al 9 de novembre al Centre Cívic Espai Gatassa, amb temes que vincularan l'educació amb la ciutadania crítica, el desenvolupament social i econòmic, l'equitat, l'art, els esports i el lleure, i la cohesió social. A cada taula hi haurà diversos ponents que exposaran els temes a debatre, i tothom que vulgui hi podrà participar, inscrivint-s'hi el mateix dia. De totes aquestes taules n'han de sortir una sèrie de conclusions que es faran públiques el març de 2017 i que han de servir de base per elaborar el document del Pacte Educatiu Municipal, per establir les línies estratègiques en el camp educatiu a Mataró.
Convertir-ho en accions concretes
"La qüestió és que aquest document es pugui traduir en accions concretes", ha dit Toni Aguilar, director de l'Escola Pia i representant dels directors de l'escola concertada. Un fet que, Pep Federico, el seu homòleg en les escoles públiques, ha considerat "complicat". "Faltarà veure si ens quedem tan sols en un debat teòric o arribem molt més enllà", ha resolt Federico, que tot i així ha volgut valorar que "qui ha impulsat aquest projecte és el propi Ajuntament". Anna Mataró, representant de les associacions de mares i pares, ha assenyalat que "serà en interès de tots que el projecte no tan sols es quedi en paraules", ja que si no hi ha compromisos i accions concretes "la gent es desanimarà i la participació baixarà".