-

V. B.

El Museu del Gènere de Punt ocuparà una posició de privilegi a Can Marfà

El pla d'usos del futur Museu de Mataró preveu que la nau petita es dediqui gairebé íntegrament a la col·lecció de maquinària de la Fundació Vilaseca

El museu del gènere de punt, integrat per la col·lecció de la Fundació Vilaseca, comptarà finalment amb una posició de privilegi en el futur Museu de Mataró a Can Marfà, ja que ocuparà la pràctica totalitat de la nau petita de l’antiga fàbrica. Aquest dimarts s’ha presentat en roda de premsa el Pla d’usos de la primera fase de l’equipament, referent a la nau petita, que es rehabilitarà completament durant l’any 2010 amb el fons estatal FEOSL. L’edifici compta amb 2.400 m2, a raó de 800 per planta. Tota la primera planta es dedicarà a espai expositiu, de cara a recrear el món del gènere de punt, l’activitat industrial més arrelada i característica de Mataró. La segona planta funcionarà a mode de magatzem de la col·lecció de maquinària de la Fundació Vilaseca, mentre que la planta baixa acollirà dependències del museu, serveis i un petit apartat expositiu dedicat a la història, present i futur de Can Marfà.

Aquest pla d’usos suposa una certa victòria per a la Fundació Vilaseca, que porta anys i anys batallant per aconseguir un espai digne per a la seva col·lecció. Després de moltes discussions i propostes que no feien el pes, l’entitat ha aconseguit que l’Ajuntament es comprometi a fer del Museu del Gènere de Punt l’estrella del conjunt museístic de Can Marfà. A més, serà el primer eix en desenvolupar-se, ja que paral·lelament a la rehabilitació de la nau petita, que costarà 4.250.000 euros i que ha d’estar finalitzada abans d’acabar l’any 2010, també s’elaborarà el projecte museogràfic. L’objectiu és que de cara al 2011 ja es pugui inaugurar el nou equipament. En canvi, la remodelació de la nau gran, de 1000 m2 per planta, i el trasllat de la col·lecció des del Museu de Mataró (actualment a Can Serra) encara no tenen data. Tot i així, el president de l’IMAC, Sergi Penedès, ha assegurat que la voluntat de l’Ajuntament “no és quedar-se a mitges” i que treballaran per poder rehabilitar la nau el més aviat possible.

El president de la Fundació Vilaseca, Pere Vilaseca, ha expressat la seva satisfacció pel pla d’usos “no per nosaltres, sinó pel conjunt de la ciutat”, ja que considera que “no hi haurà cap altre museu a Espanya” com aquest. Vilaseca ha recordat que Mataró era la capital espanyola del gènere de punt i que el museu pot ser “un gran reclam turístic i didàctic” per a la ciutat. Vilaseca, a més, ha agraït que l’IMAC hagi aprovat un pla d’usos “molt més racionalitzat” que la fundació accepta de bon grat, després del llarg i encès debat dels darrers anys entre l’entitat i el govern municipal. Només cal recordar, en aquest sentit, que la Fundació Vilaseca va donar un ultimàtum a l’Ajuntament abans de l’estiu passat, anunciant que cessarien tota activitat si no els presentaven un projecte satisfactori.

Tres àmbits
El pla d’usos del museu ve marcat per un estudi finançat per l’IMAC i elaborat per l’empresa Stoa, que inclou a més un replantejament global del Museu de Mataró (format per Can Serra, el conjunt arqueològic de Torre Llauder, Ca l’Arenas i Can Marfà). L’estudi també indica les línies a seguir el programa museològic del Museu de Mataró un cop aquest ocupi les dues naus de Can Marfà. La proposta planteja un discurs expositiu dividit en tres eixos temàtics: Iluro i la Laietània, al voltant del patrimoni arqueològic de la ciutat, “Mataró ciutat mediterrània”, aprofitant les col·leccions d’història, etnologia i ciències naturals del Museu, i el ja especificat “Mataró, capital del gènere de punt”. Respecte al primer punt, el FEOSL d’aquest 2010 també inclou una important partida pressupostària de 365.000 euros que servirà per remodelar Can Serra i crear un nou discurs museogràfic de la seva col·lecció arqueològica. Penedès ha explicat que d’aquesta manera la col·lecció ja estarà preparada per quan hagi de donar el salt a Can Marfà.

Etiquetes: