El ple municipal va aprovar ahir al vespre, amb els vots en contra del PP i l'abstenció de CIU, deixar sense efectes la tramitació del Pla d'Actuació Urbanístic Municipal (PAUM) que s'havia aprovat inicialment al ple de juliol. El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, va explicar que amb la modificació de la nova llei d'Urbanisme aquest instrument ja no és necessari per tal de garantir la reserva del 20% -30% a Mataró- d'habitatge protegit als nous sectors de desenvolupament urbanístic i va recordar que en el moment d'iniciar la seva tramitació ja es va advertir que aquest gir es podia donar. Vilert també va recordar que la memòria que acompanya el PAUM, que recull els futur sectors de desenvolupament de la ciutat, passarà a debatre's en el si del Pacte pel desenvolupament econòmic i social.
Tot i això, la votació d'aquest punt de l'ordre del dia va generar un llarg debat en el que no van faltar les crítiques dels grups de l'oposició. El regidor de CiU Antoni Valls va ser el primer en atacar afirmant que la suspenció del PAUM resultava una burla als col·lectius com la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró, que s'havien interessat pel seu contingut i amb qui l'alcalde s'havia compromès a iniciar un procés de debat que havia d'incloure la celebració de dues audiències públiques. Aquests col·lectius han volgut expressar i introduir les seves idees al PAUM i ara queda sense efecte. Es va dir que tot s'aturava i ara es torna a posar tot en marxa, com els projectes d'Iveco-Pegaso i el Rengle, va dir Valls. No s'ha assolit el consens ciutadà i ara només es consolidaran les idees preconcebudes del govern, va afegir. El regidor nacionalista va recordar que CiU havia votat a favor en l'aprovació inicial del PAUM i va anunciar l'abstenció en aquesta votació.
En termes similars es va expressar el PP per boca de Joan López, a qui es va poder tornar a sentir després de força mesos sense cap intervenció al ple. López, que tal i com va recordar Vilert ha estat un dels ponents de la llei d'Urbanisme, va encetar la seva intervenció criticant el procés que ha seguit el govern municipal en la tramitació del PAUM: va començar com un pa amb tomàquet, enmig hi van haver queixes i protests i mentre es debatia, s'anaven tirant coses endavant, va afirmar en referència a les modificacions del Pla General que durant aquest temps s'han fet d'àmbits com la Ronda Barceló o el Rengle. López també va assegurar que el govern s'aprofita del canvi en la llei d'Urbanisme per aparcar el debat urbanístic al voltant del PAUM. Ara se'ls ha aparegut la verge i com que la llei diu que no cal el PAUM, ja poden agafar el debat en el que s'havien empantanegat i enterrar-lo, va dir.
El regidor popular va ser molt crític també amb el document que justifica els motius pel qual se suspèn el PAUM i en el que també es recullen alguns compromisos del govern, com el de mantenir el mínim del 30% de reserva de sòl per a l'habitatge protegit, la voluntat d'integrar el debat urbanístic en el Pacte pel desenvolupament econòmic i social i la intenció de recollir en un únic document els projectes de desenvolupament de la façana marítima. La majoria de nous habitatges que es construiran estaran a la façana marítima, però això és una contradicció amb el projecte de trasllat de la via del tren, ja queaquesta zona quedarà isolada, va advertir López, que també es va interessar, entre d'altres projectes urbanístics de la ciutat, sobre la reurbanització del Carrer Biada i la Ronda Barceló un cop s'ha anunciat que el Corte Inglès no s'instal·larà en aquest sector.
En la seva rèplica, Arcadi Vilert va reiterar la voluntat del govern municipal d'esperar fins a finals de febrer, tal i com es va acordar amb la FAVM, abans de tirar endavant els projectes urbanístics, amb la intenció de debatre'ls. El regidor d'Urbanisme, a més, va defensar la memòria adjunta al PAUM, un document que segons va recordar ha estat debatut amb més de 500 persones i que incorpora també els punts de vista dels socis minoritaris del govern.