“A tots els músics ens pot venir la inspiració o la necessitat d’assajar a qualsevol lloc i moment” explica l’arenyenc Josep Bergadà. Aquest jove de 23 anys, graduat en Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra, també és pianista. I això de no tenir un piano a mà sempre que volia, l’enervava. Empescant-se com solucionar-ho, ha acabat inventant un piano portàtil. Però res de mini-teclats reduïts, no; un piano sencer, amb les seves 88 peces.
PocketPiano es va endur un dels dos Premis Creatic en la setzena edició dels guardons
Com és possible que un piano càpiga en una bossa o fins i tot en una butxaca gran? El secret rau en el material amb el qual està fet, “smart textiles” o roba intel·ligent. Desplegat és un teclat sencer, plegat ocupa un espai similar al d’una tovallola. Aquest tipus de teixits amb microchips incorporats estan causant furor en tota mena d’àmbits, i el Maresme n’és una comarca pionera gràcies a la feina feta a Cetemmsa (avui Eurecat). Però aplicada en l’àmbit de la música és una tècnica especialment novedosa.
"Com a pianista, et puc dir que el tacte que ofereix l'instrument és molt bo”, assegura Bergadà, sobre els dubtes que pot generar el material emprat. L’arenyenc espera que la seva invenció triomfi per la seva capacitat de donar resposta a “un estil de vida com l’actual on els músics, com tanta altra gent, ens passem el dia amunt i avall”.
Un padrí molt popular
Ell no és l’únic que hi veu futur. El TecnoCampus de Mataró l’ha guardonat aquest mes amb un dels premis Creàtic, valorat en 5.000 euros i amb l’estada d’un any en aquest parc empresarial i universitari. Quan va recollir el premi, Bergadà va explicar que el seu PocketPiano ha estat apadrinat per James Rhodes, el mediàtic pianista autor del best-seller ‘Instrumental’ i que va actuar al darrer festival Sonar. De moment, però, prefereix no donar més detalls sobre aquesta col·laboració amb el músic britànic. El PocketPiano es troba en fase de prototip industrialitzable, desenvolupant-se per poder-se posar aviat a la venda.