El debat sobre la Pla d'Actuació Urbanistica Municipal (PAUM) va centrar bona part del ple municipal d'octubre celebrat ahir a l'Ajuntament. El govern va portar a aprovació l'ajornament de la tramitació d'aquest document que recull els criteris sobre la transformació urbanística de la ciutat per tal d'ampliar-ne el període de debat públic. Inicialment, el PAUM s'havia d'aprovar a finals d'aquest mes d'octubre però la coincidència en el temps amb el procés del pressupost participatiu i la petició formulada pels representants de les entitats veïnals a les recents jornades sobre Ciutat i territori han portat el govern a ampliar el període d'informació pública fins al 28 de febrer del 2005.
Aquesta modificiació del programa de participació ciutadana del PAUM es va aprovar amb els vots a favor del PSC, ICV-EuiA i ERC i les abstencions de CiU i el PP. Els partits de l'oposició també es van interessar, durant el ple, per la incidència que pot tenir aquest ajornament en els procesos urbanístics que hi ha actualment en marxa.
CiU va ser la formació que més crítica es va mostrar amb la decisió del govern municipal, i així ho va deixar notar en tots i cadascún dels debats sobre temes urbanístics que es van tractar durant el ple. A parer de la formació nacionalista, resulta incoherent aplaçar la tramitació del PAUM i, mentrestant, tirar endavant la modificació puntual del Pla General en àmbits com el del Passeig Cabanelles i el Rengle. Veiem bé que s'aturi el PAUM, però si això no va acompanyat de la paralització dels processos urbanístics, aquest ajornament serà paper mullat, va dir Antoni Valls. El regidor de CiU va advertir de les implicacions polítiques que es trasllueixen d'aquest fet i va criticar el govern municipal d'actuar a pinyó fixe.
Per la seva banda, el popular David Rovira va acusar el govern municipal de fer les coses sense pensar, fet que provoca, al seu parer, un batibull i una sensació d'incertesa derivada de fer les coses sense haver-les reflexionat.
El regidor d'Urbanisme, Arcadi Vilert, va assegurar que els criteris que recull el PAUM han estat estudiats i treballats durant molt de temps, tenint en compte les aportacions de moltes persones i també les opinions dels socis de govern. He d'estar satisfets perquè hem fet un treball rigurós, i ens hem de mostrar convençuts i segurs davant la ciutadania, va defensar Vilert, justificant d'aquesta manera la decisió de continuar endavant amb els processos urbanístics tot i haver ampliat el procés de debat del PAUM. Vilert va recalcar, però, que en cap cas es tirarà endavant un projecte urbanístic si del debat ciutadà en sorgeix una proposta millor.
La proposta de CiU
El debat sobre el PAUM es va reprendre quan CiU va presentar una proposta de resolució en la que es demanava la suspenció de la seva tramitació, així com dels processos urbanístics ja iniciats. La formació nacionalista, per últim, demanava la dimissió del regidor d'Urbanisme com a responsable polític. Sobre aquest tercer punt, el portaveu de CiU Joaquim Esperalba va reconèixer que es tractava d'un petulància però va recalcar que s'havien de demanar responsabilitats polítiques per aquest afer.
Esperalba va argumentar que la proposta del seu grup municipal es basava en la desconfiança cap al govern municipal i en la incongruència que suposa suspendre l'aprovació del PAUM i mentrestant tirar endavant els projectes concrets que aquest document recull. No podem pensar el futur de la ciutat si ho fem de forma parcel·lada i a trossets, va dir Esperalba.
Vilert va tornar a recalcar que no es pot aturar la vida de la ciutat però va assegurar que cap de les decisions que es prengui fins el 28 de febrer condicionarà el debat sobre el PAUM que es farà comptant amb la ciutadania. Finalment, CiU va accedir a deixar la seva proposta sobre la taula fins que el ple hagi consensuat una declaració institucional que reculli el compromís de no prendre cap decisió urbanística que sigui irreversible.