El Port de Mataró es troba en un moment clau. Les concessions d’amarratges i establiments comercials a 30 anys acaben el proper 2018, i la proximitat amb aquesta data fa que ningú estigui per la labor d’invertir en una renovació necessària d’infraestructures. En aquest sentit, l’Ajuntament de Mataró treballa per intentar capgirar aquests problemes administratius avançant la renovació de concessions i així poder presentar un nou projecte per millorar la zona el més aviat possible.
Miquel Rey, regidor de Promoció Econòmica, explica que el Port de Mataró “és viable a dia d’avui amb 1080 amarratges i una ocupació quasi total”, tot i que admet que a nivell comercial la zona “està patint”. “Les vistes posades al 2018 fan que tot estigui més degradat tant a nivell portuari com comercial”, lògic d’altra banda ja que els propietaris no veuen clar invertir si acaba la concessió en pocs anys. “Tenen un dret preferencial per tornar a comprar l’amarra, ús de l’espai, electricitat, locals, etc. Però com que molts dels restaurants són subarrendats, no tenen marge de maniobra”, explica el regidor Miquel Rey.
L’objectiu de l’Ajuntament és “aturar la degradació del port avançant la data de concessions”. Amb la renovació de concessions es motivaria els propietaris a realitzar les obres i inversions necessàries per millorar infraestructura de manera immediata, tant en els amarratges com en l’àmbit comercial. Es tracta d’un procés complex. Tot i que la comissió de dinamització del Port està d’acord en que cal avançar la renovació de concessió, cal tractar cada cas concret amb el risc que comporta: “podem trobar-nos que un 30% dels propietaris no vulguin renovar”. La solució més clara seria buscar acords per pagar compensacions i poder vendre espais a altres agents.
De moment no s’ha pogut fer el pas d’avançar la concessió per problemes burocràtics. La Generalitat de Catalunya estudiava sortir del consorci (repartit un 60% per ells i un 40% de l’Ajuntament -aproximadament- en l’únic port de Catalunya de consorci públic junt amb el de Portbou) però l’Estat castiga els ports privats (800.000 euros a l’any) i això colpejaria definitivament el de Mataró, que “factura uns cinc milions d’euros i guanya el just per gestionar bé el que tenen”. Finalment, amb la confirmació que la Generalitat continuarà al Consorci, ara cal un calendari: “millor l’any vinent que d’aquí dos”.
La clau estaria en socialitzar el projecte perquè tothom hi estigui d’acord, tot i que “serà difícil” admet Rey, i començar la regeneració. Segons el regidor “serem atractius abans que altres si piquem pedra primer”. Rey recorda que fa uns vuit anys el Port de Mataró tenia una capacitat d’atracció important que ara cal recuperar.