El futur hotel del port de Mataró tindrà un entorn del tot respectuós amb el medi ambient. El consorci Port de Mataró ha incorporat al projecte mesures de sostenibilitat clàssiques, com contenidors soterrats o la recollida d'aigües pluvials, però també un element innovador. El paviment que s'hi està instal·lant té propietats fotocatalítiques, que ajuden a reduir la contaminació atmosfèrica. Es calcula que l'eliminació dels elements nocius a la zona serà d'un 30%. La fotocatàlisi és un procés en el qual intervé la llum del sol i un compost químic utilitzant en la construcció de les lloses, el diòxid de titani. La conjunció dels dos elements accelera la degradació natural dels elements contaminants.
El nou paviment del port de Mataró ha estat batejat amb el nom d''air clean' -'aire net' en anglès- per l'empresa que el fabrica, Breinco, amb seu a Llinars del Vallès. El desenvolupament del producte s'ha fet de la ma de l'empresa alemanya FCN, dedicada a la fabricació de productes de formigó. A l'Estat, la del port de Mataró és la instal•lació més important que es fa d'aquest material.
Les lloses fotocatalítiques, fabricades amb diòxid de titani, redueixen elements contaminants de l'aire, com els òxids de nitrogen i els hidrocarburs orgànics. L'eliminació d'aquests elements es fa a una velocitat 30 vegades superior al procés natural. Per fer-ho, les lloses s'ajuden de la llum del sol. Durant el procés, els òxids de nitrogen, altament tòxics, es converteixen en nitrats.
El director d'obra de la reurbanització del port de Mataró, David Estella, explica que segons tests fets a Alemanya, la reducció de la contaminació amb les lloses fotocatalítiques és del voltant del 30%. A partir d'aquestes dades, es preveu que al port de Mataró l'eliminació d'elements contaminants sigui encara més gran perquè la major presència del sol accelera el procés.
La instal•lació d'aquest paviment és l'element més destacat de les obres d'urbanització a l'entorn del futur hotel del port. Els treballs tenen un cost d'1,9 milions d’euros, que assumeix íntegrament el consorci Port de Mataró –integrat per l’Ajuntament i Generalitat-. "En tots els nostres projectes sempre intentem incorporar els aspectes mediambientals com un element fonamental", destaca el gerent de l'ens portuari, Joan Bellavista.
Així, a més de les lloses de diòxid de titani, aquest projecte incorpora també altres elements clàssics com la gestió dels residus. Tot i la dificultat tècnica que suposa posar contenidors soterrats en un port, amb un nivell freàtic molt alt, a Mataró s'ha fet. D'aquesta manera, s'evita, per exemple, que la gran quantitat de residus orgànics dels restaurants es quedin a la superfície i desprenguin males olors.
D'altra banda, està prevista la instal·lació d'un sistema de recollida de les aigües pluvials al sostre del futur hotel. L'aigua que es reculli es desviarà cap a un dipòsit soterrat, ubicat al passeig marítim, i aquesta s'utilitzarà pel reg de les zones verdes i la neteja del paviment. A més, també es col·locarà un petit decantador al moll perquè l'aigua restant sigui pretractada abans de retornar-la al mar.
L'hotel, generador d'energia
I si l'entorn del futur hotel serà mediambientalment sostenible, l'edifici, actualment en obres, també se suma a la causa amb la incorporació d'un sistema d'estalvi energètic. El projecte preveu una planta de microcogeneració de gas. Aquesta instal·lació aprofita el vapor sobrant de les calderes de calefacció i refrigeració de l'hotel per generar energia elèctrica.
Es preveu que el futur hotel Atenea del port de Mataró obri les seves portes la Setmana Santa del 2012. Serà un hotel de quatre estrelles i 103 habitacions i des del Consorci Port de Mataró esperen que sigui un motor de reactivació econòmica del port i d'atracció de turisme de qualitat. El Grup Bonanova és l'encarregat de les obres i serà qui exploti l'hotel a través de la marca City Hotels Hispania.