El president de l'Associació d'Empresaris de Gènere de Punt de Mataró i el Maresme (ASEGEMA), Josep Espígul, va demostrar ahir dimecres dia 25 una vegada més que el sector tèxtil mataroní pot ser autocrític i positiu malgrat la dura competència que ha d'afrontar respecte la producció generada a diversos països del sud-est asiàtic. A la conferència La crisi del tèxtil i la indústria xinesa, organitzada pel Grup Tercer Món Mataró, Espígol va admetre que el sector havia tingut dotze anys per preparar-se per la situació actual i pocs havien actuat. A més, va confessar que ara els xinesos generaven una competència agressiva com havien fet molts mataronins a la dècada dels cinquanta contra les fàbriques tèxtils franceses o alemanyes.
Malgrat viure una situació complexa, sobretot per aquells empresaris que realitzen treballs dins la cadena de fabricació, el president d'ASEGEMA, es va mostrar optimista: Segur que no podem competir amb els preus, perquè els costos de producció a la Xina són més barats, però estic convençut que tot producte té el seu mercat, sobretot sí és de qualitat. Precisament, l'empresari mataroní considera que aquest és el punt dèbil de les fàbriques asiàtiques: Els xinesos fan comoditis, productes standars i amb això no tenen competència, per tant, no es llancen en productes de qualitat, perquè en aquest cas la quantitat de producció són minoritàries.
En segon lloc, Espígul va demanar als consumidors més responsabilitat i exigència a l'hora de comprar productes tèxtils. Tothom hauria de demanar una bona coordinació entre lloc de producció, preu i qualitat, ja que el problema s'agreuja quan uns calçotets Calvin Klein fets a Xina es fabriquen a Xina però es paguen per marca a preu europeu trencant les regles del mercat, va advertir el president d'ASEGEMA. El mataroní també es va atrevir a fer alguns pronòstics: una estabilització del sector aproximadament d'aquí a dos anys o dos anys i mig, malgrat en aquest temps hi hauran diverses baixes, i una ràpida expansió del capital xinès cap a altres sectors econòmic.