Els veïns d’un bloc de pisos de la Plaça Canyamars, al barri de Cerdanyola, són els primers en disposar d’un ascensor instal•lat a la via pública gràcies al suport econòmic de l’administració local. L’entrada original de l’edifici, en la que només hi havia escales, feia inviable instal•lar un ascensor. La normativa vigent des de 2006, que permet ocupar la via pública per la rehabilitació d’habitatges on no es pot fer una obra interior, ha fet que aquesta comunitat de veïns tirés endavant una reforma que els suposa una millora en la qualitat de vida. “En quinze dies ho hem notat, no hem de pujar la compra fins el tercer per les escales i veïns que ja tenen una edat poden sortir més al carrer gràcies a les facilitats de l’ascensor”, ha explicat el representant del veïnat Alfons De Egea. L’obra té un cost d’uns 85.000 euros, dels quals els veïns només hauran d’assumir un 20% i la resta es finançarà a través de subvencions i ajudes.
L’Ajuntament de Mataró farà ús així del Fons Municipal de Foment a la Rehabilitació presentat el mes d’abril i que compta amb una partida d’1’2 milions d’euros. Francesc Teixidó, regidor d’habitatge, explica que per aquesta obra el govern “dóna uns 49.000 euros que nosaltres avançarem en les properes setmanes” per tal d’agilitzar el cobrament pels veïns, que són els que han posat de la seva butxaca, uns 18.000 euros cadascú, per fer front a l’obra.
A més, aquesta obra compta amb altres ajudes que sumades arriben als 65.000 euros del total. Es tracta d’un ascensor instal·lat al barri de Cerdanyola, beneficiat per la Llei de barris i, per tant, tal i com ha desgranat Teixidó, té una partida d’11.000 euros més. L’Ajuntament fa una ajuda d’uns 6.500 euros i suprimeix les tasques i impostos derivats de l’obra. El que sí han hagut de pagar els veïns és la taxa per ocupació de la via pública, que pujava entre 2.000 i 3.000 euros amb una concessió a 20 anys. Teixidó ha remarcat que aquest primer ascensor instal•lat a la vorera, n’hi ha quatre més en obres a la ronda Sant Oleguer, serveix d’exemple perquè la ciutat vegi que “és possible fer una obra de qualitat que soluciona problemes per persones grans i contribueix a la cohesió social”.
La construcció en sí ha suposat pels veïns tirar a terra algunes parets mestres per poder-hi fer una nova porta, i per tant una nova entrada, als habitatges. Alguns donen directament al menjador i d’altres tenen l’entrada directa a la terrassa que dóna a l’habitatge. Un dels veïns no va acceptar fer aquesta rehabilitació, pel que en el seu cas la paret no s’ha habilitat per tenir accés a l’ascensor. Si en un futur s’ho repensés, hauria de pagar el cost de l’obra per obrir la porta a la paret corresponent pagar i la part proporcional al que ha aportat cada veí.