Un tren a l'estació de Mataró

El problema d’anar a Barcelona en tren

Rodalies segueix mostrant una falta de fiabilitat preocupant i els seus usuaris ja no saben què fer

Anar a Barcelona s’ha convertit en un maldecap per a molts maresmencs. Ja sigui a diari per desplaçar-se al lloc de feina o d’estudis, o durant el cap de setmana per motius d’oci. Gairebé a qualsevol hora del dia (o de la nit). La xarxa de Rodalies segueix mostrant una manca de fiabilitat absoluta, tal i com s’ha posat de manifest en aquests dos darrers mesos amb un cúmul d’incidències que ha indignat els seus usuaris. Mentrestant els autobusos amb connexió directa a la capital dels quals pot gaudir Mataró  –però no pas la resta de municipis maresmencs- cada cop van més plens, malgrat que les freqüències han augmentat notablement en les hores puntes. La connexió de la comarca amb Barcelona en transport públic és, avui, un problema. 

Quan Rodalies va bé, és un servei que es presta en bones condicions. Combois en general moderns i confortables, una freqüència de pas força elevada, i la seguretat d’arribar al lloc de destí en punt, sense dependre dels avatars del trànsit. Però darrerament la normalitat és gairebé una excepció, tal i com han pogut experimentar els usuaris cada setmana des del mes de març passat. Dos mesos “horribilis” que van arrencar amb els temporals de pluja i vent del passat 1 de març, que van provocar el de sempre: les onades van arribar fins a la via en el tram entre Cabrera i Mataró, i van generar endarreriments de 45 minuts.

Adif i l'Ajuntament treballen en construir una escullera que eviti els efectes dels temporals, però els incidents venen per totes bandes

Els problemes en aquest tram vinculats al mal temps es venen repetint des de temps immemorials, però mai s’hi ha trobat cap solució. Arran d’aquest darrer temporal l’alcalde, David Bote, va explicar que havia mantingut una reunió amb Adif, gestor de les infraestructures ferroviàries, per buscar solucions. La firma, va apuntar l’alcalde, ha presentat un projecte per reforçar l’escullera i protegir així les vies tan properes al mar. L’Ajuntament també hi té a dir. “La nostra idea és que a banda de la protecció es construeixi una escullera d’uns sis metres d’amplada, així guanyaríem un passeig litoral per connectar també a peu els municipis”, va expressar. Però projectes com aquest no són el primer cop que s’anuncien, i els usuaris de Rodalies segueixen, i segurament ho faran per força més temps, amb l’ai al cor cada cop que la pluja i el vent facin acte de presència a la comarca. “Sempre que plou hi ha retards tant per anar com per tornar de Barcelona, no és comprensible”, diu la Diana, usuària de Rodalies. “A la feina ja saben que els dies que fa mal temps arribaré tard i això també significa que plegaré més tard. Al final un dia de pluja es pot traduir en arribar més tard a casa al vespre” afegeix. 

La Miriam estudia a Barcelona, assegura que a primera hora no hi ha gaires retards en la línia però que aquesta augmenten al llarg del dia. “El problema de Renfe és que hi ha moltes incidències cada dos per tres. Quan va haver-hi el temporal, el tren no podia arribar a Mataró i cada any ens trobem amb la mateixa situació. No poden fer un mur de contenció?”, es queixa. Més enllà d’això, hi ha altres protestes.“El pitjor és quan els trens ja arriben mig plens i a Mataró s’acaben d’omplir. A vegades quan arriba a la zona de Badalona ja no saps com posar-te per cabre-hi”, comenten uns altres usuaris.  En Carles i dos amics fan un grau superior a Barcelona. “El pitjor no és la gentada que hi ha al tren en alguns moments, és que el tren arribi tard. Molts hem de fer transbord i si el tren no arriba a l’hora acabes perdent l’enllaç. Quan estic d’època d’exàmens agafo el tren una hora abans de l’habitual per evitar patir per si arribaré o no a temps”.

Els atropellaments

Durant aquest inici de primavera també s’ha produït un gran nombre d’atropellaments a la línia R1 de Rodalies. Cap d’ells ha estat per accident, sinó per suïcidis. Llençar-se a les vies és un dels mètodes més habituals entre els suïcides. Segons un reportatge de TV3 cada setmana a Catalunya de mitjana una persona mor de forma voluntària atropellada per un comboi. Es calcula que per aquest motiu el 80% dels maquinistes de rodalies atropellaran algú mentre exerceixen la seva feina com a mínim un cop durant la seva vida professional. En aquestes darreres setmanes s’han produït nombrosos casos, com els dos suïcidis, en un mateix matí, a estacions barcelonines (Clot Aragó al matí, Sants al migdia). A Mataró també s’ha viscut un cas recentment, a l’alçada de Sant Simó, quan un home va ser atropellat per un comboi. 

Etiquetes: