-

V. B.

El projecte ‘Mataró, ciutat de Valors’ desborda el teatre Monumental

Èxit absolut de l'acte de presentació d'aquesta iniciativa, que congrega més de 800 persones en un espectacle de més de dues hores

Si el gran objectiu del projecte ‘Mataró, ciutat de Valors’ és implicar a tota la ciutadania, és difícil començar millor que com ho va fer divendres passat, en l’acte públic de presentació de la iniciativa al teatre Monumental. El recinte va quedar completament desbordat, ple de gom a gom, i amb força públic assistent que va quedar fora. De fet, es va haver d’habilitar una sala a l’escola Valldemia amb una pantalla gegant, per encabir-hi les desenes de persones que s’havien quedat sense butaca.

Tot va ser gran en la cita de divendres: l’assistència, les cues per entrar al Monumental, l’endarreriment que això va provocar (gairebé tres quarts d’hora) i la durada de l’espectacle en sí, més de dues hores. Guiat amb professionalitat per la veu experta de la mataronina Sílvia Cóppulo, periodista de Catalunya Ràdio, va ser un acte ambiciós, que va reunir a l’escenari cares conegudes (amb algunes baixes de darrera hora), teatralitzacions protagonitzades per actors i actrius que encarnaven alguns dels personatges històrics vinculats als valors, i actuacions musicals i de dansa.

Anant a pams, pel que fa a les cares conegudes, van pujar a l’escenari noms com l’actor Joan Pera, l’escultor Manuel Cusachs, la cuinera Àvia Remei, el bisbe emèrit Joan Godayol o el pagès i sindicalista Pep Riera. Van causar baixa l’actor Pep Plaza i el músic Peret, mentre que l’actor Jordi Bosch es va dirigir als assistents amb un vídeo. També van prendre la paraula una representant de l’entitat Círculo Flamenco, i un ciutadà recentment instal·lat a Mataró, després de deixar la seva Salamanca natal ara fa aproximadament un any. Tots ells van parlar dels diferents valors (’alteritat, l’esforç, la justícia, la sostenibilitat, el civisme, la cooperació, l’acollida, la identitat, l’experiència, la iniciativa i la il·lusió) que protagonitzen aquest projecte, a partir de la seva experiència personal.

Teatre i música
La proposta escènica va ocupar bona part de l’espectacle, tant en la part teatralitzada com en les diferents actuacions musicals, àmbits en què Sala Cabanyes va jugar-hi un paper destacat, aportant actors i personal i equip tècnic. Tot l’espectacle va estar dirigit per Toni Grané, president de la Sala, i la seva mà es va deixar notar en l’aparició de quatre dels personatges històrics mataronins vinculats al projecte. Josep Garcia Oliver, fundador de Caixa Laietana; Miquel Biada, promotor del primer tren de la Península Ibèrica; l’activista sindical Pepa Maca i Mossèn Biscuter, personatge cabdal de Cerdanyola, es van donar cita a l’escenari del Monumental. Els comentaris còmics de Garcia Oliver sobre l’estafa de les Preferents, l’accent cubà de Biada i l’encarnació de Pepa Maca com una cupletista picant van ser les notes sorprenents de la posada en escena.

La música també va gaudir de gran protagonisme, amb les actuacions en el tram inicial de la cantant Georgina Blanch, que va interpretar un tema d’Eric Clapton, i de Genís Mayola, que va cantar el ‘Viatge a Ítaca’ de Lluís Llach. El cant coral, però, va ser l’estrella, amb Gospelsons, dirigits també per Blanch, i amb els cors de les escoles Àngela Bransuela, Germanes Bertomeu i Josep Manuel Peramàs. Junts van cantar temes com ‘Imagine’, de John Lennon. I la dansa es va obrir pas amb coreografies dels alumnes de l’Aula Municipal de Teatre i del Jove Ballet de Catalunya. En el tram final, va destacar l'aparició de membres de la Fundació Maresme, especialment aplaudits. 

"Fomentar la convivència"
L’àmbit més institucional va anar a càrrec dels parlaments de l’alcalde, Joan Mora, i de Joan Salicrú, president de l’associació cultural Valors, entitat que promou aquest projecte amb l’Ajuntament. Mora es va mostrar esperançat que ‘Mataró ciutat de valors’ “fomenti la convivència i facin millor la societat”. L’alcalde va reclamar que el debat sobre la vigència i la pèrdua dels valors serveixi per “construir una ciutat millor”, i va reconèixer “parlar de valors en públic és posar-se a la diana”, ja que “una cosa és parlar, i l’altre fer-ho”. La waterpolista Marta Bach i la jugadora de tennis taula Galia Dvorak van ser les encarregades de llegir el manifest de la campanya. Les dues esportistes van entrar a l’escenari precedides d’un nen que portava la bandera olímpica.


Etiquetes: