La immersió lingüística es va iniciar fa 34 anys com a prova pilot a Santa Coloma de Gramenet i la seva implantació al territori va ser progressiva, prioritzant aquelles comarques com el mateix Maresme on bona part de la població era castellanoparlant. Els ajuntaments d'aquests territoris estaven dominats en la seva majoria pel PSC, partit que ha estat històricament un dels majors defensors de la immersió. Aquest model aposta pel català com a llengua vehicular a l'educació per contrarestar el major pes social i demogràfic del castellà al país i afavorir el domini de les dues llengües oficials entre tota la població, indistintament del seu origen.
El trilingüisme pel qual aposta C's significa de facto trencar amb el model d'immersió lingüística, però el PSC diu que vol mantenir el català com a llengua vehicular
Per això sobta especialment la decisió que ha pres aquesta setmana el PSC de Mataró: donar suport a una declaració institucional presentada per Ciutadans perquè l'Ajuntament de la capital del Maresme insti a la Generalitat a apostar per "l'ensenyament trilingüe" basat en el català, el castellà i l'anglès. Un model que C's ha defensat des de la seva creació com a partit i que significa de facto el trencament amb el model d'immersió lingüística, ja que el català deixaria de ser automàticament l'única llengua vehicular. Els partits catalanistes sempre han considerat que, sota l'empara de voler potenciar el coneixement de l'anglès entre l'alumnat, C's vol implantar aquest model per acabar amb el model educatiu actual i arraconar el català a les escoles.
La proposta de C's ha estat rebutjada per la Junta de Portaveus, gràcies als vots en contra de CiU, ERC, VoleMataró, CUP i ICV-EUiA. A més de C's i el PSC, hi han votat a favor PP i PxC. El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament, Juan Carlos Ferrando, ha lamentat aquest dimarts el posicionament majoritàriament contrari, en una roda de premsa dels representants municipals posterior a la Junta de Portaveus. En un discurs en castellà davant dels periodistes, ha titllat de vilatans ("aldeanos") i "d'ignorants" als partits contraris al trilingüisme. Segons Ferrando, el model actual no dota els infants catalans de prou competències lingüístiques "perquè no puguin marxar a 150 kilòmetres d'aquí", en referència a aquells que vulguin formar-se o desenvolupar la seva carrera professional fora de Catalunya. També ha titllat d'hipòcrites les formacions que donen suport a la immersió lingüística perquè segons ell els seus representants "porten els fills a l'escola privada on sí que s'hi aplica un model trilingüe".
El portaveu de C's ha titllat de "vilatans" i "ignorants" els partits que es neguen a donar suport al model educatiu trilingüe
El PSC assegura que ha donat suport a la declaració institucional "per potenciar l'ensenyament de l'anglès a les escoles públiques", segons la portaveu del grup municipal socialista, Núria Moreno. "L'anglès és un idioma essencial i avui és una font de desigualtats entre els alumnes de les escoles privades i les públiques", ha defensat Moreno en declaracions a Capgros.com. La regidora ha afegit, però, que aliniar-se amb C's en aquesta proposta no significa que els socialistes deixin de donar suport a la immersió lingüística. "Considerem que el català ha de seguir sent la llengua vehicular", ha dit. El text proposat per C's, però, explicita clarament que proposen impartit les assignatures "en diferents llengües vehiculars". En conbcret apunta que tan sols un 40% de les classes es farien en català, un 40% en castellà i el 20% en anglès.
"Anar contra el català"
ICV-EUiA ha alertat del "gir espanyolista" dels socialistes, mentre que ERC ha recordat que el motiu fundacional de C's és "anar contra el català" i VoleMataró ha apuntat que "prous atacs ha rebut la llengua catalana al llarg de la seva història" com per ara donar suport a aquesta proposta del partit taronja. Fonts presents a la Junta de Portaveus asseguren que a l'hora de votar aquest punt, l'alcalde David Bote i la portaveu del PSC Núria Moreno van estar uns segons discutint sobre el sentit del seu vot, després que el mateix alcalde es mostrés sorprès de la decisió del seu grup municipal.