-

J. Vives

El reinici de les obres del carrer Sant Antoni indigna els veïns afectats

L'Ajuntament assegura que els tècnics creuen imprescindible acabar de construir l'edifici per no posar en perill les finques veïnes

L’Ajuntament ha aixecat la suspensió cautelar de les obres de construcció d’un edifici d’habitatges al número 40 del carrer de Sant Antoni, el mateix que va provocar l’enfonsament de dos edificis contigus entre el febrer i el març passats. Aquesta decisió ha indignat els veïns afectats, molts dels quals encara no han pogut tornar a les seves cases nou mesos després del succés. El govern municipal es remet als informes dels tècnics municipals, els de les finques afectades i els de l’Associació de Consultors d’Estructures, que han recomanat de forma unànime que es reprenguin aquestes obres per tal de consolidar l’estructura i no posar en perill les finques veïnes, especialment el número 42, situat just al costat de les obres.

La regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodríguez, ha explicat que l’Ajuntament va informar els veïns en una reunió fa dues setmanes i que aquest dilluns, dia 12, hi va haver una nova reunió per explicar la decisió d’aixecar la suspensió de la llicència. Aquesta mesura no ha estat, no obstant, ben rebuda pels veïns, que consideren que l’ajuntament està caient en un “tracte de favor” vers el promotor. Segons l’informe pericial encarregat per l’Ajuntament la primera casa esfondrada al carrer, el 23 de febrer passat, va caure presumptament per un defecte estructural de les obres de l’edifici en construcció al número 40, ja que les pantalles de contenció de terrers que aguantaven la planta soterrani es van moure. Després de l’ensorrament del primer immoble, l’Ajuntament va requerir en dues ocasions a l’empresa constructora que fes treballs d’estabilització de les finques veïnes. La primera vegada l’empresa va fer les obres, però en la segona ocasió, el 23 de març, quatre dies abans de la caiguda de la segona casa, va desestimar-les al•legant no tenir la propietat de l’edifici. “No podem consentir que els causants de la catàstrofe se surtin amb la seva”, afirmen ara els afectats del carrer Sant Antoni en un comunicat que aquest mateix dimarts, dia 13, han entrat per registre a l’Ajuntament.

“La suspensió de les obres era la decisió més lògica pel perjudici causat a tercers i ens costa interpretar aquest canvi de posició”, diu el comunicat dels veïns, que també expressen la seva “oposició i disconformitat amb qualsevol decisió que no sigui en benefici dels veïns perjudicats”. En aquest sentit, els veïns recorden que a més de les “sensibles pèrdues i els danys morals”, han d’afrontar “noves despeses i sacrificis importants en temps de recessió econòmica” com ara les “inversions forçoses a què s’obliguen els propietaris per complir els requeriments municipals i consolidar mitgeres i paviments de les seves propietats malmeses”. Tot i que els veïns admeten que calen actuacions estructurals urgents per consolidar els edificis que s’han mogut i estabilitzar la zona, insisteixen en què “ara toca demostrar amb fets, inequívocament, que l’Ajuntament és solidari i sensible amb les persones afectades”. 

La regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodríguez, s’ha mostrat sorpresa per la reacció dels veïns ja que assegura que els seus tècnics també defensen que cal reiniciar les obres per consolidar l’estructura. A més, la regidora afegeix que la suspensió de la llicència va ser una mesura cautelar fins que no es fessin els estudis i informes pertinents i que la llei obliga ara a aixeca aquesta suspensió.  El govern també ha exigit al promotor que modifiqui el projecte de construcció per tal de reforçar els fonaments de l’edifici i complir un seguit de prescripcions tècniques a requeriment municipal.

L’Ajuntament determinarà les condicions d’accés dels camions a l’obra per evitar que circulin davant del número 34, edifici que està apuntalat i s’ha de rehabilitar, tenint en compte que el tram entre els carrer de Jaume Ibran i de Damià Campeny segueix tancat al trànsit.