Treballador d'una empresa textil mataronina

V. B.

El sector industrial i l'economia social, claus del futur de Mataró

El Consell Econòmic i Social es reuneix per primer cop en aquest mandat i aposta també pel sector tèxtil i de la confecció

Cap a on s'han de dirigir els esforços de la ciutat perquè en remunti l'economia? El sector industrial i l'economia social són les claus d'aquest futur. Així ho va dictaminar el Consell Econòmic i Social de Mataró, que es va reunir ahir dimecres per primer cop en aquest mandat. El Consell, integrat per patronals, sindicats i persones del món laboral i econòmic, va centrar la seva trobada en aquests dos àmbits, amb una atenció especial al món del tèxtil i la confecció, i també va tractar la inclusió laboral de les persones discapacitades.

Amb una economia massa orientada al sector serveis, sovint font de precarietat i d'inestabilitat laboral, hi ha consens en assenyalar que cal reindustrialitzar la ciutat. En aquest sentit, el Plenari del Consell va posar sobre la taula la creació d’una mesa de política industrial, en la qual hi haurà els agents socioeconòmics i l’Administració amb l’objectiu de treballar sobre polítiques de reactivació en aquest àmbit. 

En aquest sentit, els membres del Consell van especificar que el sector tèxtil i la confecció és una oportunitat de futur. Després de la caiguda de la indústria d'aquest àmbit des dels anys 90, que va arrasar un sector que havia estat capital en la història econòmica i social de la ciutat, en els darrers anys s'ha viscut un cert repunt, amb el retorn al territori de part de la indústria que havia marxat. El Consell vol contribuir a la recuperació del sector a través del programa InserText, que compta amb un pressupost de 230.000 euros per generar ocupació en la indústria tèxtil. InserText ofereix quatre especialitats formatives amb 800 hores lectives i 100 de pràctiques. Durant l'any 2015 l'objectiu va ser arribar a 100 persones i 60 empres, per aconseguir un 50% d'insercions. Al Maresme, el tèxtil compta amb 521 empreses, que representen el 10% de la facturació comarcal i donen feina a 2.400 assalariats i 450 autònoms.

A favor de l'economia social
El Consell també va posar sobre la taula el projecte Facilitem l’Economia Social i Solidària a Mataró (FESS), amb la qual es vol apostar per projectes amb retorn social. Compta amb un pressupost de 105.000 euros i tres programes específics que es posaran en marxa aquest 2016: l’economia social i solidària, el món laboral en l’àmbit del tèxtil i la confecció i el mercat laboral per a les persones amb diversitat funcional. 

En aquesta mateixa línia, el CESM vol afavorir que les pesones amb diversitat funcional puguin optar a la integració en el món laboal, treballant en xarxa amb les entitats que es dediquen a aquest àmbit. En aquest cas es compta amb un pressupost de 150.000 euros per desenvolupar accions concretes que impedeixin l'exclusió social i laboral de les persones amb discapacitat.

Etiquetes: