El sector tèxtil de Mataró i la comarca veu amb preocupació la situació que s’ha generat arran de la macrobatuda policial del passat 26 de juny a una setantena de locals i tallers, una trentena dels quals disposaven de llicència d’activitats. En aquests tallers legals, molts dels quals continuen precintats, s’hi ha quedat les peces tancades i comandes pendents d’acabar i les empreses que han fet els encàrrecs pressionen perquè es compleixin amb els terminis d’entrega. Entre aquestes empreses hi ha firmes com el Corte Inglès, Inditex i Cortefiel. “Estem esperant que aquests tallers tornin a obrir”, explica el president d’Asegema, Josep Espígul, que ha recalcat que una part dels tallers que continuen precintats eren completament legals. “Si no es desprecinten els tallers ràpidament, aquesta feina es perdrà, i això afectarà tant a l’empresa que ha de rebre els articles com les empreses subcontractades”, explica Espígul, que assegura que el principal risc ara és que les marques que fan comandes al Maresme “deixin de fer-ho”.
Segons Espígul, aquest fenomen ja es va produir arran de les batudes a tallers xinesos durant el 2002 i el 2003. Llavors, grans marques com Inditex van retirar-se de la comarca. Ara, de nou, la situació pot fer debilitar encara més un sector “que des de fa temps està en un camí de reconversió i aprimament”, i que està més agreujat encara per l’actual crisi d’àmbit global. Espígul afegeix que des d’Asegema es condemna tota activitat irregular i assegura que, per aquest motiu, la macrobatuda policial dels Mossos d’Esquadra “en el primer moment va ser benvinguda”. Però a mesura que s’ha conegut que part dels tallers disposaven de llicència, el malestar del sector ha anat en augment davant la impossibilitat de complir amb les comandes. Espígul no descarta que alguna empresa es vegi abocada al tancament. Des d’Asegema, explica, s’estan recollint ara les principals problemàtiques amb les quals es troben les empreses associades per tal d’avaluar la situació.
Preocupació dels sindicats
El sindicat de CCOO, per la seva banda, ha emès un comunicat a través del qual deixa de manifest la seva preocupació tant per la vulneració dels drets dels treballadors de la comunitat xinesa com per les conseqüències que la macrobatuda té en el sector tèxtil, que ocupa un 9% de la població. El sindicat està preocupada pel fet que s’hagi trencat la cadena de producció “d’una important quantitat de producte, difícil d’avaluar i que afecta a un seguit d’autònoms, centres de treball i empreses”. Per tot plegat, reclamen “serenor per abordar una situació complexa” i “fermesa en l’aplicació de les lleis” per part de les administracions competents.
Pel que fa a la situació dels ciutadans xinesos que van quedar desemparats després de la macrobatuda, el regidor de Nova Ciutadania, Carlos Fernández, ha explicat que l’Ajuntament té constància de només tretze persones que no disposen d’allotjament. Aquests ciutadans van ser acollits fins el passat divendres a pensions de Barcelona i posteriorment se’ls ha dirigit a les seves pròpies xarxes. Segons el regidor, ha estat la Secretaria d’Immigració en col·laboració amb la Creu Roja la que té la responsabilitat de vetllar per la situació d’aquests ciutadans. Des de l’ajuntament s’ha confirmat que cap dels xinesos dormi al carrer. D’altra banda, l’alcalde també s’ha posat en contacte amb el secretari d’Indústria i el de Seguretat per tal de manifestar la seva preocupació per la situació dels tallers legals que continuen precintats i demanar les accions necessàries per tal que obrin el més aviat possible.