La Mediació Ciutadana està en auge a Mataró. Aquest servei, que vol resoldre i prevenir conflictes abans que arribin als tribunals, va atendre durant el 2009 296 casos, un 36% més que el 2008. Aquestes dades es van donar a conèixer divendres passat, dia 3, durant la visita de la consellera, Montserrat Tura, i l’alcalde Joan Antoni Baron a les noves instal·lacions d’aquest servei, a l’avinguda Lluís Companys. La visita coincideix amb la posada en marxa des acords previstos en el conveni signat entre l’Ajuntament, el Departament de Justícia i el Col·legi d’Advocats de Mataró per promoure encara més la mediació com a alternativa a la justícia ordinària en àmbits del dret privat tan diversos com els conflictes per herències, divorcis, compres i lloguers d’habitatges o contractes, entre d’altres.
Montserrat Tura va aprofitar la visita per destacar Mataró com “la ciutat més avançada de Catalunya en matèria de mediació”. El servei, que compta actualment amb set professionals, funciona des de l’any 2002. “Sempre recorrem a Mataró per explicar experiències en aquest camp que han funcionat”, va dir Tura, que com a consellera de Justícia va encapçalar l’any passat la creació de la Llei de Mediació en l’àmbit del dret privat a Catalunya. Tura va reconèixer que la mediació pot ser una eina molt útil per intentar reduir el col·lapse que pateixen els jutjats en l’actualitat, però va preferir destacar la seva capacitat d’ensenyar “a debatre el problema i a permetre que els seus protagonistes formin part de la seva solució”.
Baron, per la seva banda, va destacar l’augment de demanda registrat durant el 2009, cosa que demostra que el servei “és cada dia més conegut per la ciutadania i aconsegueix resoldre els problemes”. A l’acte també hi va assistir Josep Masó, degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, entitat que treballarà amb l’Ajuntament i la Generalitat per coordinar la mediació a la ciutat. El col•legi també avala aquest servei, ja que considera que és el propi afectat qui “coneix realment el problema” que deriva en un litigi “i qui realment pot arribar a una solució”, segons el propi Masó.