Teixit de Dones és una taula d’entitats mataronines dedicades a l’àmbit de la dona: la conformen membres de vocalies, partits, sindicats i persones a títol individual. Creada fa poc més d’un any, va convocar la concentració davant l’Ajuntament contra la violència de gènere el dimecres passat, a l’endemà de l’apunyalament de les dues dones al barri de l’Havana. Al voltant d’una taula on solen reunir-se, al centre cívic Pla d’en Boet, debaten sobre les causes que mantenen viva la violència contra les dones. “És un problema de la societat totalment patriarcal i masclista, que perpetua els estereotips de gènere”, resolen. Totes elles coincideixen en dir que és el sistema el que falla. “El sistema no justifica la violència contra les dones, però fa que es mantingui”, consideren. Per tant, cal una transformació estructural, “no s’hi val tan sols amb posar pegats”.
“Les lleis són teòricament dures amb els agressors i estableixen una societat plenament igualitària, però tot això es queda en maquillatge, perquè no es reflecteix en la vida real”, lamenten les components de Teixit de Dones. El problema, constaten, és que una part important de les dones que pateixen abusos i violència estan massa desemparades per atrevir-se a denunciar els fets. “Falten recursos per a aquestes persones, ajudes econòmiques, pisos tutelats, programes d’inserció laboral, que l’ajudin a tenir una vida independent, lluny de l’agressor”. La legislació actual preveu programes específics que fomentin l’autonomia de la dona agredida, però les activistes asseguren que ni molt menys s’han dotat com caldria. “Moltes dones que s’atreveixen a denunciar la seva parella acaben atrapades vivint amb el maltractador, perquè no tenen enlloc més on anar”.
Desigualtat laboral
“La dona dels països d’occident s’ha alliberat, però en aquest mateix procés s’ha esclavitzat” lamenta una de les membres de la taula d’entitats. La incorporació de la dona al món laboral s’ha produït amb un munt de desigualtats associades: salaris més reduïts que els homes, menor presència en llocs de responsabilitat (malgrat que un 60% dels universitaris avui en dia són dones, ocupen menys d’un 40% dels consells directius de les empreses), persecució empresarial quan volen ser mares, baixes de maternitat massa curtes (i les de paternitat, ridícules) si es compara amb molts països europeus... Tot plegat dinamita l'autonomia de la dona, la mateixa que troba a faltar quan és víctima de maltractament i ha de marxar de l'ombra de l'agressor.
Les integrants de Teixit de Dones recorden també que aquesta violència afecta totes les capes socials i econòmiques. "Les dones amb formació superior i amb poder econòmic viuen en el mateix sistema que la resta, estan impregnades dels mateixos valors patriarcals que s'arrosseguen des de fa segles, i un títol universitari no t'allibera d'això".