Un moment del ple de dijous dia 8

Judith Vives

El TGV porta al ple municipal una pluja de retrets i un caos en la votació

Dues mocions presentades per CiU van encetar un debat intens que es va allargar durant una hora

El Tren d’Alta Velocitat va arribar ahir al ple de l’Ajuntament a través de dues mocions presentades per CiU provocant una pluja de retrets i un caos monumental a l’hora de les votacions. La formació nacionalista va demanar, per una banda, que el consistori expressi el seu rebuig a l’actual traçat del TGV pel centre de Barcelona pels possibles danys que podria causar a la Sagrada Família. Per altra banda, CiU també va instar el ple a demanar l’aturada de les obres fins que no es garanteixin les condicions de seguretat per als treballadors i de qualitat del servei per als ciutadans.

El debat al voltant d’aquestes dues mocions es va allargar durant prop d’una hora, en la qual es van sentir retrets dels diferents partits sobre les responsabilitats que PSC, CIU i el PP han tingut al llarg del temps tant en la definició del traçat del TGV com en la manca d’inversions a Rodalies. Les diferències entre els grups també van aflorar a l’hora d’acordar si cal o no reclamar la dimissió de la ministra de Foment, i van quedar reflectides en el fet que es van presentar i debatre fins a tres contrapropostes (la de CiU, la de la CUP i la dels socis del tripartit) diferents sobre la mateixa qüestió amb les que els grups van voler fixar el seu posicionament.

Finalment, només es va aprovar la moció defensada pel tripartit. No obstant, el PSC va emetre un vot particular negatiu al punt 3 de la proposta, on es demanava la dimissió de la Ministra de Foment. El PP, per la seva banda, es va abstenir en els dos primers punts però va votar afirmativament al punt 3. La resta de grups van votar tots a favor del conjunt de la moció. Les propostes presentades per CiU i la CUP no va ser aprovades. La de CiU va aconseguir el suport del PP i la CUP i els vots en contra de PSC, ICV i ERC, mentre que la de la CUP només va aconseguir un vot positiu, ja que PSC, CiU, PP i ERC hi van votar en contra i ICV s’hi va abstenir.

Els grups van voler defensar amb arguments els seus posicionaments fent allargar el debat una bona estona. El portaveu socialista Ramon Bassas va acusar l’oposició "d’electoralisme" i de presentar propostes "hipòcrites". Després de defensar que "s’han assumit els errors", Bassas va assegurar que la dimissió de la ministra "aturaria les obres" i va acusar el PP i CIU de no haver invertit prou quan governaven. El cap del grup de CIU, Joan Mora, li va contestar que "els esvorancs han sortit ara". "Els ciutadans volen veure que fem avui i que mirem endavant". El popular Pau Mojedano va replicar l’acusació de manca d’inversions recordant que el PP havia governat 8 anys i el PSC 16. Els portaveus d’ICV, Quitèria Guirao, i ERC, Francesc Teixidó, es van sumar a la petició de la dimissió de la ministra mentre que Xavier Safont-Tria (CUP) va acusar de responsabilitats tant el govern central com la Generalitat i va defensar un tren d’alta velocitat que connecti Alacant amb Perpinyà.

Traçat del TGV
Pel que fa a la primera proposta de resolució presentada per CiU sobre la modificació del traçat del TGV pel centre de Barcelona, aquesta va ser tombada en rebre els vots contraris de PSC i ICV i l’abstenció d’ERC. CiU, PP i la CUP hi van votar a favor. Els partits del govern van coincidir en assenyalar que aquest debat no s’ha de parlar en el ple de l’Ajuntament de Barcelona. El portaveu socialista, a més, d’hipocresia a l’oposició per "no sentir-se responsables" d’un traçat consensuat pel PP i CiU. El regidor nacionalista Francesc Masriera va replicar recordant que aquest traçat responia a la voluntat dels ajuntaments del Baix Llobregat "de majoria socialista" i va advertir que ara cal "curar-se en salut i salvar el patrimoni". Pau Mojedano va demanar que es prioritzi la seguretat: "ens hem de plantejar si estem fent les coses bé", va dir.  

Etiquetes: