Imatge d'arxiu del trasllat de la fàbrica

V. B.

El TSJC declara ‘nul de ple dret’ el Pla de Millora Urbana de Can Fàbregas

El Tribunal Superior també considera que el trasllat de la fàbrica contradiu el Pla especial de patrimoni Arquitectònic

El Pla de Millora Urbana (PMU) de l’illa de Can Fàbregas és “nul de ple dret”, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Aquest òrgan judicial també considera que el trasllat de la fàbrica contradiu el Pla especial de patrimoni arquitectònic de Mataró. Així ho ha dictat en una sentència del tribunal en resposta a la demanda presentada pel Col·lectiu Ronda en nom de la plataforma Salvem Can Fàbregas. Segons han explicat els advocats del Col·lectiu Ronda aquest dijous en roda de premsa, el TSJC considera que el pla urbanístic aprovat per l’Ajuntament –i validat per la Generalitat- “No és vàlid per donar cobertura al desmuntatge”. I afegeix que aquest desmuntage no era possible “perquè la fàbrica estava catalogada amb el màxim nivell de protecció”.

“La sentència arriba tard, quan la fàbrica està desmuntada, però estem contents perquè ens reconeixem el que hem defensat” ha assegurat Agnès Garcia, l’advocada del Col·lectiu Ronda que ha portat el cas. Ni els advocats ni la plataforma Salvem Can Fàbregas han volgut pronunciar-se sobre els efectes que tindrà el pronunciament del TSJC. De moment no queda clar, per tant, en quina situació queda l’Ajuntament de Mataró i si pot complicar l’arribada d’El Corte Inglés. En tot cas, el consistori encara pot presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, ja que la sentència no és ferma. De moment el govern municipal encara no s’ha pronunciat.

La notícia arriba la mateixa setmana que s’ha conegut que el jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha desestimat un nou recurs presentat per la Plataforma respecte al desmuntatge de la fàbrica, en considerar que no vulnera el pla especial del patrimoni arquitectònic. El TSJC, en canvi, ho contradiu totalment. El col·lectiu havia presentat tres demandes, dues per la via contenciosa administrativa que han estat desestimats, i el tercer que ha provocat la sentència del Tribunal Superior, el màxim òrgan de la justícia catalana, feta pública aquest dijous. “Els jutjats del contenciós administratiu han tractat el tema partint de la base que el PMU era vàlid, però ara el Tribunal Superior el declara nul de ple dret”, ha assenyalat Garcia. Es tracta del primer cop que el TSJC es pronuncia sobre aquesta qüestió.

Contradiccions entre PMU i el Pla General
La Generalitat va aprovar de manera definitiva la modificació del Pla de Millora Urbana de l’Illa de Can Fàbregas i de Caralt el 14 de juliol de l’any 2011. Aquell havia de ser el pas definitiu, segons va comunicar llavors el consistori, per poder lliurar el solar a El Corte Inglés i realitzar els treballs pendents de trasllat de la fàbrica. El PMU inicial data de l’any 2008, i preveu qüestions com el trasllat i reconstrucció de la nau, la distribució i volum del futur centre comercial,  i les places d’aparcament sota l’edifici privat i en el subsòl públic de l’entorn immediat. El Pla ha sofert diverses modificacions i ha estat objecte d’intenses negociacions amb la Generalitat durant els darrers anys. Ara, el TSJC considera, segons han explicat des del Col·lectiu Ronda, que el PMU contradiu el Pla General d’Ordenació Urbanística, el document que, des de 1996, defineix el model d’implantació de la ciutat i estableix les normes que regeixen el seu desenvolupament. “El Pla General permet la convivència entre el centre comercial i la fàbrica, però el PMU preveu que s’enderroqui”, ha resumit l’advocada.

Pel que fa a l’operació de trasllat i desmuntatge de la fàbrica, el tribunal considera que no s’ajusta al Pla especial del patrimoni arquitectònic. Segons ha explicat l’arquitecte Agàpit Borràs, membre de Salvem Can Fàbregas, el catàleg del patrimoni preveu la possibilitat de moure “elements protegits” en cas de “força major”, però la sentència entén que l’operació realitzada amb l’antiga farinera no s’hi ajusta.