Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga l'Ajuntament de Mataró a retirar part d'una antena de telefonia mòbil, instal·lada il·legalment a un bloc de pisos del Camí del Mig, i a sancionar la companyia Telefònica per haver muntat l'antena sense llicència municipal. El TSJC dóna deu dies de marge a l'Ajuntament per dur a terme aquesta actuació que obliga a retirar una part dels elements i instal·lacions de l'estació base, concretament els que permeten l'activitat amb el sistema UMTS En cas que no es compleixen els terminis, el consistori també hauria de pagar una multa de 1.000 euros com a càstig per no haver actuat abans contra aquesta antena, que ha funcionat durant els últims tres anys. De la multa se n'hauria de fer càrrec, personalment, el responsable de la retirada dels elements de l'antena o, en última instància, el mateix alcalde Joan Antoni Baron.
La sentència arriba després que una veïna de l'edifici denunciés que aquesta instal·lació funcionava de manera il·legal, sense la llicència municipal necessària, des de feia almenys tres anys. Ara, el TSJC obliga el consistori a actuar-hi conseqüentment i també renya l'Ajuntament, recordant-li que és la seva obligació perseguir aquest tipus d'infraccions. És per aquest motiu que l'amenaça amb una multa de 1.000 euros cada vint dies, si no es compleix amb el que diu la sentència.
Execució immediata
La regidora de Llicències, Alícia Romero, ha afirmat que li sembla una mica “surrealista” l’advertència emesa en la sentència del TSJC. “Les administracions públiques són responsables, i quan arriba una sentència executiva es fa de manera immediata”, ha explicat. Per això, Romero considera “exagerada” aquesta part de la sentència: “ja hem fet el decret i demà mateix farem la desinstal·lació corresponent”. Romero ha explicat que les sancions corresponents encara s’estan supeditant, tot i que el màxim imposable són 3.000 euros en cada cas.
La quarta tinent d’alcalde ha explicat els dos casos. En el de la multa a Telefónica, Romero ha assegurat que es tractava d’una antena que el 1995 tenia llicència. Amb el canvi de normativa el 2001 es va demanar la seva adequació, un procés que no va brillar per la celeritat de l’empresa. El 2005 es va fer la llicència tot demanant la documentació que certifiqués l’adequació i finalment el 2007 es va posar en marxa. El jutge ha entès que aquests dos anys transcorreguts era un temps excessiu i que s’havia de sancionar. “L’ajuntament ja va sancionar a Telefonica amb 600 euros per aquests fets, però la sentència creu que és poc i que s’ha de ser més severs”.
Respecte la desinstal·lació de part de l’antena a l’edifici del Camí del Mig, Romero ha explicat que durant el 2005 es va fer una ampliació de l’antena amb el sistema UMTS. Els elements per fer servir aquest sistema no estaven llicenciats, ja que es van instal·lar en una època que l’Ajuntament tenia suspeses les llicències perquè estaven adaptant el Pla Especial. L’empresa va instal·lar-ho de totes maneres, i el govern va fer un decret el 2006 ordenant la retirada dels elements ampliats. Telefónica Móviles va impugnar als tribunals i l’Ajuntament va preferir esperar la sentència per saber si ho treia o no. El jutjat va donar la raó a l’Ajuntament però aquest no va poder entrar per accedir a la base davant la negativa de l’empresa, fet que va propiciar que es demanés una ordre judicial.
Romero ha recordat que la normativa de Mataró és “més restrictiva que la que hi ha a Catalunya i aquesta ja ho és més respecte la d’Espanya”. La regidora ha lamentat que a l’àmbit judicial no hi hagi criteri respecte aquest tema i ha posat, a mode d’exemple, una sanció que de 3.000 euros que el jutge va fer-los reduir fins els 300, quan “ara ens fan al revés i creuen que la nostra sanció era massa baixa”.