Judith Vives

El valor de reproduir les obres

La galeria d'art privada Espai 28 vol dignificar el gravat amb una mostra que uneix artistes de renom nacional i internacional.

La responsable de la sala d'exposicions Espai 28, Sara Pajares, i el comissari de la col·lectiva que es va inaugurar el passat dia 23 de març, Oriol Hernández, dubten a l'hora de destacar la peça més important de l'exposició d'obra gràfica que es pot visitar fins el 23 d'abril en aquest espai del carrer Sant Francesc de Paula. «Els Miró de la Sèrie Espriu esta certificats per la Fundació Miró», defensa Pajares. «Els Tàpies de la sèrie Nocturn matinal són difícils de trobar, estan acabats a ma i numerats amb la lletra de l'abecedari, cosa poc habitual», apunta Hernández. A les litografies de Christo s'hi poden veure fins i tot els plecs de la roba, afegida a ma; els gravats de Clavé són de la seva època; Manaolo Valdés fa un peculiar homenatge a Velázquez i a Kandinsky.

Cadascuna de les obres que formen part d'aquesta petita mostra de grans noms de la pintura nacional i internacional tenen un valor individual. Però també tenen un interès de conjunt, ja que donen a conèixer al gran públic el valor de l'obra gràfica. «Costa molt fer entendre a la gent que els gravats també són art», explica Hernández. «L'art es pot plasmar i repetir i poden ser obres més bones que un quadre tradicional», assegura Hernández. Amb aquesta exposició es vol donar a conèixer aquesta modalitat artística i defensar-la també «com una bona forma de tenir obres de firmes reconegudes a un preu raonable».

«L'Oriol em va proposar fer aquesta exposició al meu espai i em va semblar molt bé», confesa Pajares, que per poder oferir aquesta exposició s'ha vist obligada a fer canvis en la seva programació i a dedicar-grans esforços «per presentar una mostra amb dignitat». Hernández, que per la seva dedicació -és el responsable de l'empresa Art & complements- està força vinculat al mon de l'obra gràfica, s'ha encarregat de recopilar les obres que s'exposen, i que es poden adquir a preus que oscil·len entre els 1.500 i els 11.000 euros.

La única galeria privada
La galeria d'art Espai 28, situada al número 28 del carrer Sant Francesc de Paula, va obrir el 9 de novembre de 2002 i va convertir-se en l'única galeria privada de la ciutat, ja que en aquells moments només funcionava la galeria de butxaca Diàlegs, al carrer de Sant Josep, actualment també desapareguda. Espai 28 va obrir amb una col·lectiva d'artistes locals amb noms com Perecoll, Albert Alís o Manuel Cusachs. La seva responsable, Sara Pajares, ha treballat durament per oferir qualitat: «ha estat la meva gran obsessió», confesa. «No he seguit una línia concreta, he volgut destacar per la diversitat», explica Pajares. La responsable d'Espai 28 es mostra satisfeta de l'acollida que ha tingut a la ciutat la seva galeria.

Etiquetes: