-

J. Vives

El valor dels materials intel·ligents

El centre tecnològic es trasllada al TecnoCampus i dóna un impuls a la comercialització dels seus materials intel·ligents

Convertir una superfície tèxtil o de plàstic inert en un material capaç d’il·luminar, d’escalfar o de poder detectar les constants vitals. Les possibilitats del desenvolupament d’aquesta tecnologia les coneixen molt bé els investigadors de Cetemmsa, un centre tecnològic especialitzat en els anomenats productes i materials intel·ligents. Amb més de 18 anys d’experiència, Cetemmsa va començar la seva trajectòria com a centre de suport del sector tèxtil i ha anat evolucionant fins a convertir-se en un centre tecnològic de referència en la creació de materials intel·ligents. El punt d’inflexió va arribar fa uns cinc anys quan es va fer una forta aposta per l’R D i es va especialitzar en la integració de les tecnologies en diferents substrats. “El primer posicionament el vam fer amb la textrònica, barrejàvem l’electrònica amb els teixits tèxtils. I vam veure que si ho podíem fer amb el tèxtil, també es podia donar el mateix tractament a d’altres substrats”, explica Anna Escoda, recentment nomenada nova directora de Cetemmsa en substitució d’Albert Vidal.

El nomenament d’Anna Escoda coincideix també amb el trasllat del centre tecnològic a l’edifici universitari del TecnoCampus, on ocupa un espai de 2000 metres quadrats distribuïts en quatre plantes, una part important de les quals està destinada als laboratoris d’investigació. A Cetemmsa hi treballen actualment unes 70 persones, a les quals cal sumar-hi les 12 del Centre de Recerca del Teixit de Punt de Canet de Mar. La major part de l’staff està integrat per doctors i investigadors especialitzats en àmbits diversos com química, biotecnologia o fotovoltaica.

Cetemmsa desenvolupa la seva tecnologia a través de tres àmbits. Per una banda, disposa de laboratoris de recerca pròpia on es posen a prova materials i les seves aplicacions en diversos substrats o superfícies. Un cop aquesta tecnologia es comprova que funciona, es passa a un segon àmbit que és el de l’escalat industrial, és a dir, la cerca de partners que puguin realitzar una producció industrial d’un teixit o material intel·ligent. Una tercera línia de l’activitat de Cetemmsa és la integració de tecnologies en dispositius concrets, és a dir, l’aplicació pràctica en objectes d’ús més o menys quotidià, com poden ser des de bosses amb plaques fotovoltaiques per carregar la bateria del mòbil fins a parques amb la zona lumbar calefactable o guants de boxa amb un circuit conductor que permet escalfar-lo. Aquest desenvolupament tecnològic ha fet possible que Cetemmsa pugui treballar i oferir els seus productes a sectors tan diversos com el de l’automoció, la salut, l’esport i el tèxtil.

El principal repte de futur del centre és, ara mateix, el d’aconseguir posar en valor aquesta tecnologia que després d’uns anys en desenvolupament ja està “molt madura”, tal i com explica Escoda. “El repte es valoritzar-la, i això es fa amb una aposta molt forta en l’àmbit de la transferència i de la comercialització”, detalla. De fet, Cetemmsa compta ja amb contractes tancats amb grans empreses nacionals i multinacionals tot i que amb la majoria d’elles treballen sota acord de confidencialitat.

Tecnologia "portable"
Entre les especialitzacions recents de Cetemmsa, destaca el de l’anomenada “wearable tecnology”, o tecnologia “portable”, que traduït a exemples entenedors vol dir peces de robes o complements que inclouen materials intel·ligents. Aquest és el cas, per exemple d’una parca amb la zona lumbar calefactable (que ja es pot adquirir en grans centres comercials), de les samarretes amb sensors del pols, fundes de matalàs que mesuren la pressió que exerceix un malalt enllitat i permeten evitar la formació de nafres, i així fins a un llarg etcètera d’aplicacions pràctiques. En aquest sentit, Escoda destaca també les recents investigacions per desenvolupar l’anomenat “printed electronic”, un tractament de les superfícies i materials “amb tècniques d’impressió com injecció o seriografia i que permet flexibilitzar les plaques habitualment rígides que hi ha als circuits. “Podríem tenir un circuit integrat en un lloc tan sensible com una sola de sabata”, explica la directora de Cetemmsa. Les aplicacions en aquest àmbit també són infinites, des de fer bateries o antenes flexibles a tiretes intel·ligents que amb un sistema que permeti alliberar un fàrmac. Tot i seguir en la recerca d’aquests “printed electronic”, Cetemmsa ja ha superat també el procés d’escalat industrial i comença a preparar dispositius que integrin aquesta tecnologia, com ara la bossa que inclou un sistema fotovoltaic per carregar l’Ipad. Aquesta serà una altra de les línies de comercialització a través de les quals es centre de Mataró intentarà posar en valor la seva tecnologia.

Etiquetes: