Joaquim Montserrat, dels Amics del Bisbe, acompanyat de Baron i Joan Alonso.

Maria Coll/Joan Salicrú

Els amics del bisbe Godayol donen compte del projecte de cooperació

L'acte també va servir per presentar el nou projecte de l'associació al districte selvàtic de San Gabán

Els Amics del Bisbe Godayol van presentar ahir dijous dia 2 a la sala d'actes de Can Palauet l'informe final del projecte 'Potenciació de l'Obra Social de la Prelatura d'Ayaviri 2001-2004 (Perú)', elaborat per la periodista Anna Roca. En aquest document l'associació mataronina dóna compte dels resultats del macroprojecte que s'ha dut a terme en aquesta ciutat peruana durant quatre anys amb el suport de l'Ajuntament de Mataró i d'altres municipis de la comarca. Aquest projecte, mitjançant diverses accions, ha representat la millora de la granja-escola Pichacani, la protecció i difusió dels drets de la dona i la potenciació de la formació de líders sindicals. La infrastructura més important del projecte ha estat precisament la construcció de quaranta habitacions, preparades per acollir trobades de formació adreçades als pobres camperols de la zona.

L'acte, presidit per l'alcalde Joan Antoni Baron, també va servir per presentar el nou projecte que l'associació mataronina ha presentat aquest any al Fons Català de Cooperació. Aquesta vegada els diners obtinguts dels ajuntaments interessats es destinaran a un projecte de desenvolupament integral al municipi de San Gabán, ubicat a 800 metres per sobre el nivell del mar, just a l'entrada de la zona selvàtica de la prelatura d'Ayaviri. En aquest indret els arbres fruiters són abundosos però els camperols no poden comercialitzar els fruits a causa dels problemes d'incomunicació que viu la ciutat: a San Gabán només s'hi accedeix per pistes fangoses en temps de pluja i Carabaya, la capital de la província, es troba a 250 km i a 4000 metres d'altitud.

Davant les dificultats per comercialitzar els productes de la selva, els camperols d'aquesta zona, escampats per tot el municipi –a la ciutat de San Gabán només hi viuen 800 persones de les 2.700 censades- només tenen la possibilitat de cultivar coca i vendra-la als narcotraficants si volen prosperar i aconseguir que els seus fills vagin a estudiar secundària a la ciutat. Davant aquesta situació, el responsable de la comunitat parroquial de San Gabán, el prevere terrassenc Joan Alonso, que també era a l'acte de Mataró, ha decidit construir en aquesta localitat un alberg d'acollida pels joves del municipi que vulguin estudiar a la ciutat. En aquest centre juvenil, a part de dormir, els adolescents podran fer tallers de mecànica i fusteria, cultivar un hort, intentar iniciar un negoci de venda de confitures, estudiar i alimentar-se a uns menjadors populars.

Enguany, aquest projecte, de tres anys de durada, ja ha rebut les primeres ajudes econòmiques públiques. Els ajuntaments interessats han estat els de Mataró, La Roca, Terrassa, Canet de Mar i Argentona. A més, aquesta setmana l'Associació d'Amics del Bisbe Joan Godayol ja ha enviat a la contrapart peruana els diners obtinguts de la darrera campanya nadalenca a favor de la prelatura, 7.200 euros que serviran per rehabilitar la casa d'acollida de noies SonccoWasi. Del desenvolupament d'ambdós projecte n'informarà degudament Joan Godayol quan visiti la ciutat possiblement el proper mes de juliol.

Etiquetes: