La Festa al Cel no ha durat ni tres anys a Mataró. Una de les grans apostes de l’anterior govern de CiU, heretar-la de Barcelona i convertir-la en un gran esdeveniment de promoció de ciutat, va arribar a la ciutat a la tardor de 2014. Després d’una primera edició fallida a causa del mal temps, amb el canvi de govern el nou executiu sociovergent va decidir mantenir-la amb una condició marcada pel PSC: generar prou ingressos privats a través de patrocinis com perquè fos sostenible.
Però consistori tan sols ha aconseguit 97.000 euros dels 300.000 que tenia previst en patrocinadors privats per poder sufragar la Festa. El govern va admetre que el teixit econòmic i social havia donat l’esquena a l’esdeveniment. La decisió va generar moltes crítiques per part de la direcció de la Festa al Cel, que durant l’any ha buscat nous emplaçaments a la comarca per a futures edicions; i també de l’exalcalde, Joan Mora, que va posar en dubte la tasca realitzada per Promoció Econòmica ja que la seva empresa, Kriter, no va rebre cap proposta de sumar-se als patrocinis.
Amb la pèrdua de la Festa al Cel, Mataró ha tornat a quedar-se sense un esdeveniment de referència que la “situï en el mapa”, un dels grans objectius de la política de promoció de ciutat. El govern va assegurar que es treballaria en noves propostes, però en acabar l’any encara no n’hi ha cap sobre la taula.
38.000 turistes a la ciutat
El turisme ha augmentat aquest 2016 un 46% respecte a Mataró, amb un total de 38.000 visitants. D’aquests, el 69,4% han estat estrangers, destacant sobretot els francesos, els belgues i els alemanys. En total hi ha hagut 123.000 pernoctacions a la ciutat i en dos dels principals hotels del municipi, Atenea i New Colon, una ocupació per sobre del 95%. “Estem consolidant un turisme que ve per com som i pel que oferim”, assegura la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén. Amb el nombre actual d’hotels a la ciutat, és difícil créixer gaire més en el futur.