Vern Bueno

Els barracons, l'habitatge i la participació, temes estrella de l'Audiència

Els ciutadans sotmeten a debat el PAM i el Pressupost de 2006 en una sessió a la Pompeu Fabra

L'avantprojecte del Pla d'Actuació Municipal (PAM) i de Pressupost pel 2006 va ser presentat ahir a la nit a la ciutadania per tal de ser comentat i avaluat. L'Audiència Pública, presidida per l'alcalde Joan Antoni Baron, va reunir a la Biblioteca Pompeu Fabra prop de 80 persones, que van poder fer preguntes i suggeriments i, a la vegada, mostrar el seu desacord, directament a l'alcalde i als membres del govern municipal, amb determinades polítiques que es porten a terme a la ciutat.

Els congregats, molts d'ells representants d'associacions ciutadanes i entitats veïnals, van poder conèixer de primera mà les característiques del nou PAM i del Pressupost, presentats per Baron, la primera Tinent d'Alcalde, Pilar González Agàpito, el segon Tinent d'Alcalde, Jaume Graupera, i la regidora de Participació Ciutadana, Maria Rosa Cuscó. Després de l'exposició de les línies mestres del Pressupost, va començar el debat, que va comptar amb tres torns de preguntes i es va allargar durant més de dues hores i mitja.

Joan Comellas, vicepresident de l'Associació de Veïns Via Europa-Nova Mataró, va ser el primer en obrir el debat, i ho va fer qüestionant la solució dels barracons per donar cabuda als infants en el nou CEIP Mataró. Molts dels presents van criticar el govern municipal que no hagués previst amb prou antelació la manca de places escolars i que, segons el seu parer, a la zona de la Via Europa no hi hagués prou espai per a equipaments. L'alcalde va explicar que quan es va dissenyar el pla de la Via Europa, “era realment impensable que s'haguessin de reclamar més places escolars, perquè en aquells moments en sobraven”. A més, va recordar que les competències en educació son en part de la Generalitat, encarregada de construir els edificis en terrenys cedits pels ajuntaments. “En aquest cas ens hem avançat nosaltres mateixos instal·lant-hi els barracons”, de cara a pal·liar de la manera més ràpida possible l'urgent manca de places escolars que patia la ciutat.

El líder de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Joan Jubany, va portar a terme la intervenció més crítica amb el govern tripartit, carregant les tintes contra la política d'habitatge. Jubany va assegurar que “a cada ple de l'ajuntament es requalifiquen terrenys per a construir-hi pisos i més pisos”, que serveixen, al seu parer, per “finançar les empobrides arques del consistori”, mentre que els equipaments i les zones verdes queden en l'oblit. Segons Jubany, amb aquesta política l'únic que s'aconsegueix és hipotecar el futur de la ciutat, ja que “s'estan destruint les senyes d'identitat mediterrània que la caracteritzen”.

El procés participatiu
Tot i que durant l'Audiència Pública es va reconèixer la voluntat de l'ajuntament de donar peu a la participació ciutadana en la elaboració del PAM i el Pressupost, sembla que el model escollit enguany no ha acabat de convèncer. En concret, no va agradar que les set bústies col·locades per l'ajuntament per recollir les propostes dels ciutadans tan sols hagin rebut un total d'11 propostes, ni tampoc la manca de temps dels ciutadans per analitzar els documents –els participants a l'Audiència van rebre una còpia del projecte just abans d'entrar a la sala-. El propi Jubany va qualificar el procés participatiu de “muntatge”, acusació que l'alcalde va considerar “una falta de respecte” per a totes aquelles persones que hi han pres part.

Per altra banda, Javier Sánchez, representant de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró, va demanar polítiques “menys generalistes i més concretes” en matèria de transport públic i va defensar la figura del vianant: “encara es camina molt, en aquesta ciutat”, va assegurar. Per això, va demanar a l'ajuntament que estengués la política de peatonalització de carrers del centre històric a la resta de la ciutat. Per la seva part, Miquel Torner, de l'Associació de Veïns de Rocafonda i El Palau, va mostrar la seva preocupació per la situació del seu barri, on l'índex de nova ciutadania és “entre tres i quatre vegades més elevat” que a la resta de la ciutat. “Molta gent és al barri de pas, n'acaba marxant, i així és impossible crear un teixit social i ajudar a cohesionar la ciutat”, va explicar.

Moltes altres qüestions van gaudir de moments de protagonisme durant l'Audiència Pública. El pressupost destinat a neteja, el qual un dels assistents no comprenia com podia créixer any rera any (“és que cada cop som més bruts?”, es preguntava); el destí de la Llar Cabanelles i el paper que hi ha de jugar l'ajuntament; l'enderrocament parcial de la bòbila del Camí del Mig i el temor d'alguns dels participants a la reunió de què fos producte de l'especulació immobiliària; la possibilitat d'una futura connexió ferroviària entre Mataró i Granollers; la polèmica entorn a les obres de la Nau Gaudí; o la reclamada construcció d'una nova connexió amb la Autopista C-32 des del polígon de Mata-Rocafonda, per tal de descongestionar el trànsit la Via Europa.

Aquests i altres temes van ser sotmesos a debat, en una jornada amb un objectiu final molt clar: que la ciutadania hi pugui dir la seva i que cada cop gaudeixi de més protagonisme en la política municipal. Ara, l'avantprojecte de PAM i Pressupost de 2006 passarà de nou per la supervisió del Consell de Ciutat, abans de rebre l'aprovació inicial en el ple del 27 d'octubre. Caldrà esperar fins el desembre per a la seva aprovació definitiva.

Etiquetes: