Millorar la coordinació entre la Policia Local i els botiguers per tal de garantir la seguretat als comerços. Tot i que les dades sobre els fets delictius a les zones comercials de la ciutat no resulten alarmants, entre els botiguers es detecta una certa desconfiança sobre els nivells de seguretat. La raó, segons el secretari general de la Unió de Botiguers, Josep Filbà, s’ha de buscar en la manca de coordinació i, sobretot, en el desconeixement de les necessitats i recursos disponibles. Per això, Unió de Botiguers demanarà al govern la constitució d’una comissió bilateral formada per representants del comerç i responsables de Seguretat per abordar aquestes qüestions i posar en comú necessitats i dubtes. Els botiguers ja es reuneixen periòdicament amb representants de l’IMPEM i creuen que una comissió similar podria funcionar per avançar cap a una millora de la seguretat.
La Unió de Botiguers va demanar a principis d’any a la Policia Local un balanç de la seguretat als eixos comercials del Centre, Cerdanyola i Rocafonda. El balanç aporta informació sobre el nombre de furts i robatoris amb força que s’han produït en aquests tres sectors, a partir de les dades recollides durant l’any 2007. Així, a la zona del centre, on hi ha uns 477 comerços, es van registrar en un any 25 furts, 16 robatoris amb força i 22 robatoris amb violència. A Cerdanyola, amb 160 comerços, van tenir lloc 5 furts, 14 robatoris amb força i 6 robatoris amb violència. Pel que fa a Rocafonda, es van produir 4 furts, 7 robatoris amb força i 8 robatoris amb violència en un eix amb uns 137 comerços.
Punt de partida
Per Filbà, totes aquestes dades són interessants “com a punt de partida” però lamenta que l’informe no inclogui dades d’altres anys o d’altres nuclis similars a Mataró amb els quals es puguin contrastar. “Nosaltres demanàvem un treball de camp per comprovar els nivells de seguretat als comerços”, explica Filbà, qui adverteix que encara queda molta feina per fer. En aquest sentit, Filbà posa com a exemple les dificultats amb les que es troben els botiguers que han estat objecte de robatori. Segons explica, tot i que la policia s’acostuma a desplaçar fins al comerç, la denúncia s’ha de tramitar directament a la comissaria, i això sovint acaba dissuadint els botiguers. Una altra de les mancances que ha detectat la Unió de Botiguers és que la policia de barri “no es visualitza prou”, explica Filbà.
En aquest sentit també es manifesten alguns comerciants consultats per Capgròs. Joan Ibañez, de la botiga Corre Corre del carrer Sant Josep, lamenta els feixucs tràmits que s’han de dur a terme per fer una denúncia. "Perds moltes hores fent la denúncia, veient fotos per reconèixer el lladre i desplaçant-te. Al final s’opta per no denunciar pel temps que es perd”. Per això, Ibañez demana "més facilitats" i "més coordinació" per poder fer les denuncies corresponents. Ibáñez assegura que els robatoris són inevitables: “no tenim seguretat, si et despistes un moment t’ho prenen de tot, fins i tot m’han arribat a robar el telèfon de la botiga”, diu.
Marc Serra, de la botiga Outlet, trobaria un gran encert "poder tramitar-ho tot des de la botiga quan vénen els policies. "A vegades ‘passes’ de denunciar-ho per tot el temps que comporta”, explica. Serra afirma que des de fa tres setmanes no se senten “tant segurs com abans”, degut a un furt que van patir. “Fins que no ho vius no hi penses, però ara estàs amb mil ulls perquè no torni a passar", afegeix.
La Policia Local, segons es desprèn de l’informe, ha detectat certes mancances en botigues. Per això, està previst fer una campanya per tal d’actualitzar la base de dades d'alarmes, que consistirà en visites als comerços. A més, l’Ajuntament també impulsarà una campanya de conscienciació perquè ciutadans i comerciants denunciin els actes incívics, així com la millora de la difusió i ús del sistema d'interposició de denúncies per Internet. De cara a millorar la seguretat també seran importants els resultats que es recolliran en l’Observatori Comercial, una iniciativa que es treballa des de l’IMPEM, i que es podrien donar a conèixer a principis d’any.
El problema dels grafits
L’augment de les pintades a les parets i botigues és un altre dels temes de preocupació. Montserrat Navarro, de la perfumeria Mañach, explica que han patit "pintades noves a la façana" i que ja han avisat a les autoritats. "És una llàstima perquè embruten el carrer", explica Navarro, que espera que aquesta activitat "es deixi de banda mica en mica". Marc Serra creu que és difícil de controlar aquests actes vandàlics, ja que "normalment es fan de nit i t’ho trobes a l’endemà". Josep Filbà adverteix que la proliferació de pintades contribueix a crear sensació d’inseguretat, així com juguen a la contra dels esforços per atraure a la ciutat més visitants. La Unió de Botiguers, explica Filbà, ha rebut moltes queixes sobre la proliferació de pintades i per això reclamen accions per combatre aquests fets. En aquest sentit, l’entitat ja li ha manifestat a l’alcalde, Joan Antoni Baron, la seva voluntat de col·laborar en la posada en marxa d’aquestes mesures, així com li han proposat la redacció d’un pla estratègic enfocat cap a aquesta qüestió.
Segons la Policia Local, durant el 2007 es van aixecar 37 denúncies o actes per pintades i 85 per venda ambulant a la ciutat. Al centre s’ha detectat, durant l'estiu passat, una important proliferació d’aquests actes, sobretot a la zona de Can Xammar i la Riera. L'Ajuntament ha dut a terme actuacions que han permès imputar un jove que ha passat a Fiscalia de Menors per un delicte continuat de danys. A més, Policia i Mossos investiguen l'autoria de les pintades per imputar càrrecs als seus autors. En aquest sentit, els cossos de seguretat recorden que cal denunciar.