El front marítim de Mataró compta amb un total de cinc búnquers construïts durant la Guerra Civil. Situats entre la platja del Varador i el torrent de Vallgiró, separats cadascun d’ells per 600 metres, durant el conflicte es van utilitzar com a punt de guaita per avisar d’incursions militars o per a la defensa davant de possibles bombardeigs enemics. Per exemple, els que va realitzar el vaixell Canàries el 8 de juny i el 22 de juliol de 1937 contra Mataró. En acabar la guerra la Guàrdia Civil els va emprar per vigilar el contraban, i a partir de la dècada dels 50 es van convertir en habitatges improvisats i altres menesters, fins que van quedar totalment fora d’ús.
Avui aquests búnquers formen part del paisatge costaner de Mataró. Tots tenen la mateixa estructura i van ser construïts amb els mateixos materials, formigó sobre pedra i amb acabat de sorra per afavorir-ne el camuflatge, i alguns d’ells també van estar equipats amb armament antiaeri.
Aquest dissabte s'inaugura la nova senyalització dels fortins, amb informació sobre la història i el paper que van jugar
El procés per recupera aquests búnquers, documentar-ne la història i senyalitzar-lo va arrencar l’any 2001 i clourà aquest dissabte, dia 1, quan tindrà lloc un acte de reconeixement d’aquestes edificacions. Va ser la Comissió de la Memòria Històrica de la Gent Gran de Mataró la que va impulsar la recuperació, l’any 2001, a partir d’un treball de recerca sobre els fortins. L’any 2010 es va realitzar un inventari per estudiar l’estat de conservació, la situació geogràfica i les possibles funcions específiques i tècniques constructives dels fortins i, l’any 2013, l’Ajuntament va catalogar els cinc fortins conservats com a Bé Cultural d’Interès Local. L’últim dels fortins, el vuitè, es va localitzar més tard enfonsat al mar.
L’acte d’aquest dissabte servirà per presentar la nova senyalització dels búnquers. Tindrà lloc a les 12h al fortí situat a tocar del Centre Natació Mataró, i hi participaran els Dansaires d’Iluro que escenificaran el Ball dels pescadors de l’Ermita de Sant Simó i també es comptarà amb la presència del gegant “El Ferm” de la Colla Gegantera de l’Havana (aquesta figura homenatja Domingo Castellà, qui va viure durant uns anys en el fortí situat a tocar del Centre Natació Mataró).