Els cinc candidats amb representació municipal durant el debat

Salva Fernàndez

Els candidats a l'alcaldia s'enganxen per Pumsa en el debat de la Fagem

Els cinc candidats amb representació municipal participen en un debat organitzat per la Federació d'associacions i gremis empresarials del Maresme

Pumsa va centralitzar el moment més tens del debat organitzat ahir dimarts dia 8 per la Federació d'associacions i gremis d'empresaris del Maresme (Fagem) entre els candidats a l'alcaldia dels partits amb representació municipal. L'informe que el gremi de constructors va presentar fa dues setmanes en el que suspenia la política d'habitatge del govern municipal va servir de preludi per preguntar als candidats la seva opinió sobre l'empresa pública. Els representants dels partits de l'oposició, Joan Mora (Ciu) i Paulí Mojedano (PP) van aixecar la veda amb dues intervencions acusatòries: el nacionalista va assegurar que Pumsa “està especulant a la ciutat” i el popular va demanar més “transparència” ja que tenia “dubtes de cap on van els beneficis que obté” i va suggerir que aquests podien fer-se servir per pagar altres departaments de l'Ajuntament. Davant això, Joan Antoni Baron es va mostrar taxatiu i després d'un seguit de xifres que ja va donar el president de Pumsa, Arcadi Vilert a l'últim ple del dia 3, va esperonar als seus rivals que vagin “als jutjats de la pròpia ciutat” amb aquestes acusacions. En termes similars es van expresar Francesc Teixidó (ERC) i Jaume Graupera (ICV-EUiA).

El segon assalt entre candidats no va resoldre el mateix mal que es va parlar en el debat organitzat per l'Associació de Veïns dies enrere. Malgrat ser la meitat de candidats, el dinamisme va tornar a absentar-se degut al format escollit: una pregunta i un minut –generós- per cada candidat per respondre, sense dret a cap contrarréplica per alusions, fet que va fer perdre interès i va provocar l'absència d'un debat real. Mora va ser l'únic dels ponents que va posar setge a l'alcalde Baron, i va repartir les seves intervencions entre les propostes de la federació nacionalista i les crítiques més ferotges a l'Ajuntament. El candidat socialista, el més segur dels cinc, va lluir un repertori de números i actuacions del govern per respondre a la majoria de preguntes i va aguantar l'envit del seu principal rival. Per la seva banda, Paulí Mojedano va tornar a demostrar el seu gran coneixement de la ciutat, i va preferir presentar les seves propostes en cada un dels àmbits més enllà de buscar un cos a cos davant Baron que hauria estat interessant d'assistir. Ni Teixidó ni Graupera van mostrar-se massa allunyats del camí marcat pel partit Socialista, i cap de les seves propostes va xocar, ni tan sols rosar, amb el programa de Baron.

El debat va començar amb força davant la petició de conèixer el model econòmic per Mataró. Baron va apostar pel Pacte pel desenvolupament econòmic i social i per l'esforç en millorar en infraestructures i mobilitat: “Una Nacional-II a l'alçada de l'autopista, millorar el servei de Renfe i una C-32 amb descomptes pels residents al Maresme”. Mora va assegurar que escoltant a Baron li semblava “tornar a sentir una carta als reis” i va asesenyalar l'administració com a “pesada i que complica l'existència”. “No s'ha previst el creixament demogràfic, s'ha perdut teixit industrial, entre altres coses per culpa de la política especulativa, i les fires han desaparegut”, va criticar. El candidat popular, per la seva banda, va comprometre's a “tornar a la societat civil” i a “potenciar les comunicacions, equilibrar territoris i saber modernitzar els teixits econòmics emergents com són el sector del mar, la cultura i el mediambient”. Graupera va recordar els tres eixos del seu programa: “ètica, equitat i ecologia”; i Teixidó va demanar treballar en tres àmbits concrets, el sector tradicional, el sector empresarial i les noves tecnologies.

Dibuixar Mataró amb diferents pinzells
Els candidats van mostrar les seves diferències en dibuixar zones de la ciutat que es van posar a debat. Una d'elles va ser la Plaça de Cuba, en la que Mora va reclamar més zona d'aparcament i millor mobilitat, dos punts que creu “no s'han estudiat” des de l'Ajuntament en el seu afany de convertir la zona en una “Boqueria”. La proposta més agosarada va ser la del PP, que com ja van anunciar volen “enderrocar el mercat, fer un espai verd amb cohesió amb la Plaça de les Tereses i fer un centre comercial soterrat que combini la tradició amb el comerç modern”. Els socis de govern van mostrar-se satisfets amb la idea de fer un mercat de proximitat. Teixidó va acceptar la crítica que "falten places per aparcar" i Baron va recordar que "el 70% dels paradistes estan d'acord amb el projecte". Els candidats van coincidir a l'hora de potenciar el turisme i la hosteleria de la ciutat a partir de les fortaleses i la diferenciació que ofereix Mataró. El més dur va ser Mora, que va definir la ciutat com "l'única illa deserta turística que no ha explotat el filó". El port, l'oferta cultural i la platja van ser algunes de les parts de la ciutat que els candidats van assenyalar com a béns de futur.

Al llarg del debat es va parlar d'altres temes, com una demanda davant la manca de centres per a la formació de treballs específics pels joves, sobre els diferents models de fires que cadascun dels candidats va proposar per la ciutat o la petició dels botiguers de rebre un 3% d'inversió en els pressupostos d'inversió, També va entrar a debat el model urbanístic de la zona de la Plaça gran i rodalies.

Llegeix aquí les frases del debat.

Etiquetes: