Des dels centres educatius de Mataró exposen les seves sensacions davant aquest inici de curs tan complex a causa de totes les mesures que s'han de prendre per fer front a l'epidèmia de Covid-19. Pere Mármol, director de l’escola Germanes Bertomeu, considera que estem davant d’un “inici de curs molt especial, que no és com els altres”. “Durant aquests dies hem estat preparant el centre i adaptant-nos a nivell organitzatiu, pedagògic, sanitari... Per començar el dia 14 de la millor manera possible”.
“Cal trobar l’equilibri entre el tema sanitari i el pedagògic; recordem que aquí es ve a socialitzar i a aprendre”
El director, considera que “no ha ajudat” els “canvis constants d’informacions i protocols, rodes de premsa... Ha suposat una despesa d’energia superior a la que és habitual, i és clar que és la nostra feina i ens agrada, però hem de trobar l’equilibri entre el tema sanitari i el pedagògic”. “Cal recordar que aquí es ve a socialitzar i aprendre, i això és el que hem de treballar”. També admet que en el seu cas “no hem hagut de fer grans mudances de material, armaris i espais” perquè “un avantatge que tenim és que les ràtios del nostre centre ja són baixos, i alguns grups ja estan per sota dels 20”. “Això permet major co-docència, mantenir especialitats i sobretot respectar el nostre projecte educatiu”.
Augmentar la qualitat educativa
A l’Escola GEM també es troben preparats per l’inici. “Al juliol vam obrir la Llar d’Infants i ara al setembre el casal d’estiu, i això ens va permetre posar a prova el pla d’actuació i de reobertura, quelcom que ens ha ajudat a preveure situacions i establir un pla d’inici de curs amb garanties”, recalca la directora, Montse Paradeda, que afegeix: “ens plantegem mantenir i augmentar la qualitat educativa malgrat tots els protocols a seguir i les dificultats pels canvis constants d’informacions que hi ha hagut, els últims durant aquest agost”. “Evidentment, veiem possible tornar a l’escola amb seguretat; la participació de les famílies al centre es veurà reduïda i hi ha activitats dins de l’aula o projectes que s’han modificat, però la intenció és mantenir el projecte educatiu de centre”. Durant els primers dies faran un procés d’acollida i formació per desenvolupar les noves dinàmiques a l’aula i preparar-se per possibles confinaments.
“Hi ha activitats dins de l’aula o projectes que s’han modificat, però la intenció és mantenir el projecte educatiu de centre”
Paradeda admet que les famílies han traslladat “molts dubtes, pel que hem avançat reunions de famílies abans de començar les classes per poder transmetre la confiança en que l’escola està adequada pel curs. De fet hem obert ja la Llar d’Infants i les famílies han traslladat la seva confiança i agraïment”. A l’Escola GEM, per facilitar grups el més tancats possible, compten amb edificis diferents per repartir-los de forma estructural i no barrejar-se establint així “estructures per cursos”.
Més enllà de l’espai docent, activitats com extraescolars, menjador i acollides també s’han adaptat a les noves necessitats. Paradeda també recorda que “les escoles concertades hem hagut de fer una inversió important en mesures de protecció a les aules i pel personal, o de protecció de cara a l’alumnat per poder garantir la seguretat del centre”.
“Hem dividit l’espai en quatre zones, com si fossin quatre mini instituts”
A l’Institut Cinc Sènies també es preparen per una tornada a l’escola “amb tranquil·litat”. Carina Torres, la seva directora, relata que van estar organitzant reunions la setmana passada amb delegats d’alumnes i amb l’AFA per detectar necessitats i inquietuds i presentar el pla d’actuació. Posteriorment, en claustre de professors van definir l’estratègia per explicar “com funcionaríem, les mesures de seguretat i fer entendre que si tothom estava conscienciat, seria un espai segur”. A l’Institut han dividit l’espai en quatre zones “com si fossin quatre mini instituts”, tots “amb el seu equip docent, lavabo, sala de professors i amb les seves pròpies suplències; és com un doble cinturó de seguretat, primer pels grups estables i després perquè cadascú té el seu nivell d’institut delimitat”.
Les entrades i sortides
Un dels motius de buscar una fórmula com aquesta era “evitar entrades esglaonades” que ho veien un problema, solucionat creant quatre accessos diferenciats. “Al principi era complex de plantejar, fins que vam entendre que havíem de pensar en com explotar les característiques del nostre espai en lloc d’adaptar la normativa fil per randa”, afegeix. Un cop fet allò que “va millor pel nostre centre”, tot ha estat més fàcil per l’Institut.