Alumnes de primaria a classe

E. C. / V. B.

Els CEIP mataronins, escèptics davant del nou examen de final de primària

Els centres aproven la mesura però lamenten que se'ls hagi comunicat tan tard i reclamen que calen altres millores en el sistema educatiu

Els centres educatius mataronins es mostren escèptics davant la mesura anunciada dimecres passat pel President de la Generalitat José Montilla, d’implantar un examen d’avaluació als alumnes que finalitzin la primària. La prova, que no tindrà caràcter de revàlida ni serà necessari aprovar per passar de curs, es presenta com una eina per avaluar el nivell d’aprenentatge i “millorar el sistema educatiu”, tal i com va dir Montilla. Un objectiu que també té el suport de la direcció dels CEIP mataronins consultats, tot i que ressalten que aquest tipus de proves no són la panacea per als problemes que pateix el sistema educatiu. A més, lamenten que no se’ls hagi comunicat abans la mesura, ja que aquesta s’aplicarà al finalitzar el curs vigent.

"No em sembla una mala opció, pot ser interessant per saber exactament quina és la situació aproximada de l’alumnat”, destaca el director de l’escola GEM, Felip Fernàndez, que recorda que “ja fa anys que es fan proves d’aquest tipus, ja sigui des del Departament d’Educació o des d’altres instàncies”. En aquesta mateixa línia, Imma Dot, directora del CEIP Camí del Cros, considera que l’examen “no és cap novetat”, ja que ja fa uns quants anys que se’n fa un de similar al finalitzar el cicle mitjà de primària (al 4t curs), i troba que la iniciativa “és més una maniobra política que educacional”.

Per a Anna Oliveras, Cap d’Estudis del CEIP Camí del Mig, totes les avaluacions, ja siguin internes o externes, “són importants perquè ens donen la mesura de com estan aprenent els nostres alumnes”. Tanmateix, Oliveras destaca que, un cop realitzada l’avaluació, caldrà posar fil a l’agulla per a resoldre aquelles mancances que es detectin. “Si aquesta prova ha de servir tan sols per a fer un diagnòstic i res més, millor que no es faci”, assegura la Cap d’Estudis. Oliveras lamenta que, arran de la publicació d’estudis negatius sobre l’estat de l’ensenyament públic català com el de la Fundació Jaume Bofill, “molta gent s’omple la boca però no es veuen mesures serioses per posar remei a allò que tots veiem que va malament”.

Els docents també lamenten el continu canvi de lleis en l’àmbit educatiu: “Cada dos anys aproximadament modifiquen quelcom, i aquests exàmens no fan més que posar pressió als professors i a l’alumnat”, comenta Paquita Lucas, cap d’estudis del CEIP Tomàs Vinyes. Afegeix també que “sovint el baix rendiment acadèmic es deu a la falta de recursos i a problemes externs”. Un dels fets que menys ha agradat a la gran majoria dels centres mataronins ha estat la tardança del Govern a comunicar als docents aquesta nova llei, i el que siguin professors externs els encarregats de corregir aquests exàmens de final de primària. “Aquesta llei potser arriba massa tard” explica Eduard Larraya, director de l’escola Balmes, que considera que tirar de professorat extern per a la correcció és “una falta de confiança total, com si fos una inspecció camuflada”.

Etiquetes: