Remullar els pixats del gos amb una ampolla d'aigua que el propietari ha de portar cada cop que tregui a passejar la seva mascota. Aquesta és la mesura estrella de la nova ordenança de tinença d'animals de companyia, que va causar una gran controvèrsia el mes de juliol passat quan es va aprovar inicialment. Ara, un cop estudiades les al·legacions de partits i entitats, el Ple de l'Ajuntament l'ha d'aprovar definitivament. HI ha pocs canvis respecte al text original, aquí recordem quins són els seus punts més destacats. El text pretén regular la interacció de les mascotes amb les persones i el medi urbà, preservant la salut pública i la seguretat, i alhora garantir el benestar dels propis animals.
Orina i excrements. L’orina dels gossos s’haurà de diluir amb aigua per tal d’assegurar la salubritat de la via i espais públics i evitar la degradació del mobiliari urbà. Les mesures d’higiene establertes en aquest article seran d’aplicació a les persones usuàries de gossos d’assistència degudament acreditades, en la mesura que els permeti llur discapacitat.
Entrenament. Es prohibeix la circulació de gossos lligats a vehicles rodats de qualsevol naturalesa, pel per el fet que s'utilitza com a mètode d'entrenament de la carrera d'algunes races (com ara galgos) el portar el gos lligat al cotxe o moto
En vehicles. Els animals no poden estar més de 20 minuts a l’interior d’un vehicle estacionat. Se’ls pot deixar sense estar acompanyat de cap persona, sempre i quan el vehicle estigui ubicat en una zona d'ombra, facilitant en tot moment la ventilació en l’interior del vehicle i abeurament; la temperatura de l’interior no haurà de superar els 28 graus. Per tal de facilitar el control horari, es deixarà en un lloc visible des de l’exterior del vehicle l’hora en què es va estacionar. En qualsevol cas, quan es constati patiment físic i/o psíquic de l’animal, podran intervenir els agents de l’autoritat i adoptar les mesures necessàries per rescatar l’animal.
Com lligar-lo. Els gossos han d’anar sempre lligats en la via pública. Es prohibeix l’ús de tota mena de collars de càstig, tan els que puguin provocar descàrrega o vibració a l’animal com aquells que funcionen provocant l'asfixia del gos (nus escorredor) o fent pressió amb puntes al coll, ja sigui directament acabades en metall, protegides amb plàstic o amb altres materials.
Com se l'ha d'acollir. És obligatori disposar d'un espai amb ventilació, humitat, temperatura, llum i aixopluc adequats. Es calcula un espaí mínim de 20 m² per cada animal de més de 25 kg, llevat de centres veterinaris o refugis.
Dues vegades al dia. L'ordenança estableix que cal treure a passsejar els gossos com a mínim dos cops al dia, i no es poden deixar sols durant més de 12 hores.
Respecte als veïns. Des de les 9 de la nit fins a les 8 del matí està prohibit deixar en patis, terrasses, galeries i balcons aquells animals que amb els seus sons, crits o cants destorbin el descans del veïnat. En cas de conflicte degut a les molèsties d'una mascota, es pot acudir al servei de mediació municipal.
Registre i cens. És obligatori registrar gossos, gats i fures al cens municipal i que l'animal tingui impantat un microxip, i se'ls ha de poder garantir atenció veterinària
Manca d'antecedents. La persona que adopti un animal en un centre d'acollida o a un establiment especialitzat ha de signar una declaració responsable conforme no ha estat sancionada per infraccions que impliquin maltractament o abandonament de l'animal en els darrers cinc anys.