Després d’haver tocat fons, podrien venir temps de noves oportunitats per al tèxtil de Mataró i el Maresme. Els empresaris del sector confien que es pugui reactivar en els propers anys. La pèrdua de competitivitat del mercat asiàtic, que ja no ofereix preus tan econòmics com fa uns anys, podria implicar el retorn de part de la producció clúster textil maresmenc. A més, les empreses que han aconseguit sobreviure a les múltiples crisis del sector han apostat per la innovació i la internacionalització, i estan força més preparades per afrontar el futur. Aquest nou panorama genera un cert optimisme després d’anys molt foscos per al que històricament ha estat el puntal industrial i econòmic del territori.
“Els preus a Àsia s’han encarit, cada cop surt menys a compte anar-hi a produir”, va explicar el president d’Asegema, Paulí Aluart. “I l’àmbit tèxtil i de la moda necessita immediatesa de servei, amb productors propers als consumidors, així que aquí tenim una avantatja”, va afegir. Aluart ho va apuntar ahir dimecres al TecnoCampus, a l’inici d’una reunió amb una trentena d’empresaris del sector. La trobada, promoguda pel propi TecnoCampus i ASEGEMA, en col·laboració amb la FAGEM i el SOC, té precisament per objectiu establir les bases d’un nou impuls del sector a partir de diversos projectes conjunts. “Volem fer front comú davant les grans empreses de distribució, oferint-los amb la suma de tots bones possibilitats de fabricació”, va dir Aluart. El sector veu possible donar nova vida als tallers de confecció i auxiliars que es mantenen a Mataró i el Maresme.
El regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, també va assistir a la reunió i va apuntar que les empreses tèxtils de la ciutat que es mantenen vives tenen un alt valor afegit i moltes possibilitats de creixement”. Rey va destacar que a la capital del Maresme més de 3.000 persones segueixen treballant en el sector (dividides al 50% entre autònoms i assalariats), cosa que suposa el 6% del PIB mataroní.