Aquesta és una ruta circular de dificultat baixa amb un recorregut de poc més de tres quilòmetres i mig que farem, tranquil·lament, en una hora i mitja. El camí està indicat amb rectangles de color groc. L’itinerari comença a la Plaça de l’Abadia de Sant Joan de les Abadesses i baixa per les escales en direcció al Molí Petit seguint els senyals vermells i blancs del GR-3. Passarem pel costat del parc infantil de les Mudes i després de travessar la riera d’Arçamala, per un gual de pedres grosses arribarem al Molí Petit, un molí fariner d’origen medieval que va ser propietat del monestir. Darrera l’edifici es troba la bassa que antigament recollia l’aigua de la riera d’Arçamala per posar en funcionament les moles. El molí va estar en funcionament fins la dècada de 1960. Actualment acull un centre d’educació ambiental i d’interpretació del bosc de ribera.
Deixem enrere les instal•lacions del Molí Petit i continuem la ruta seguint la via verda que enllaçarà amb Olot. Durant aquest trajecte seguim les marques vermelles i blanques del GR-3 amb Olot. Avancem per la via verda que transcorre paral•lela a la riera d’Arçamala al costat d’un bosc de ribera amb freixes, verns, aurons, avellaners, arç blanc, entre d’altres. Com que la zona és força humida trobem un sotabosc format per pulmonària, herba fetgera, maduixeres, prímules...
La via verda arriba a una zona de prats i a partir d’aquest punt comença a baixar fins trobar la riera d’Arçamala. En aquesta zona de prats abandonem la pista i passem el pastor elèctric que ens queda a mà dreta (recordant de tancar-lo sempre) i continuem seguint les marques del GR-3. El camí transcorre entre una pineda de pi roig amb ginebró, tortellatge, roldor. En aquesta zona, com al llarg de tot el trajecte, és habitual sentir el cant de molts ocells (pit-roig, picot verd, mallerengues...).
El camí desemboca en un bosc molt esclarissat de pi roig just sota un filat elèctric que porta la llum al mas de Llances situat més amunt. Al final d’aquesta zona esclarissada el GR-3 comença a pujar a mà dreta. Continuem recte sense seguir el GR-3 passant pel costat de la senyal de pas barrat. El camí el converteix en un corriol que puja amunt deixant la riera d’Arçamala a un nivell més baix.
El sender arriba a un punt des d’on surten tres corriols. Agafem el caminet del mig que acaba enllaçant al cap de pocs metres amb el camí de baix. Aquest segon camí sol estar mullat ja que es tracta d’un brollador natural d’aigua. Avançant per aquest sender arribarem a una zona de prats de pastura amb unes boniques vistes panoràmiques: en direcció est es veu la muntanya de Sant Antoni amb antigues feixes o artigues als vessants del turó, al nord la serra Cavallera i en direcció sud la vall de la riera d’Arçamala.
Agafem la pista forestal que surt a mà dreta i que puja en zig-zag fins al mas de Llances. La pista transcorre per una pineda de pi roig amb algun roure. Sempre seguim la pista principal i a mesura que anem pujant, en direcció nord, s’obriran magnífiques vistes de la Serra Cavallera.
Avançant per la pista ens creuem amb el GR-3. Arribat aquest punt seguim de nou les senyals blanques i vermelles del GR-3 fins arribar al coll de Llances on ens trobem amb la pista cimentada del mas de Llances. Just al davant observem el mas que data del segle XVII.
La pista asfaltada en direcció sud, mà esquerra, porta cap a Vallfogona del Ripollès. En aquesta direcció també continuen les senyals del GR-3. Continuant la pista en direcció contrària, mà dreta, arribaríem de nou a Sant Joan de les Abadesses passant per la font del Cucut. Just al davant surt el camí cimentat que porta al mas de Llances i a mà esquerra surt una pista cimentada que baixa fins al mas de Planvindrós. Agafem aquesta pista que baixa.
Baixant per la pista travessem un pas canadenc pel bestiar on hi ha un pas barrat de BTT. A mà dreta veiem una magnífica vista de serra Cavallera amb el cim del Taga i Sant Amand al fons. Més endavant ens queda el mas de la Serra del Cadell i dels embotits Taga separats per la carretera que uneix Ripoll amb Camprodon. Al costat de la pista creixen esvelts pollancres. Quan la pista arribada a l’alçada d’un abeurador que ens queda a mà esquerra agafem la pista de terra ampla que surt a mà dreta.
La pista transcorre entre una pineda de pi roig amb argelaga i tortellatge fins arribar al límit del bosc i les pastures del mas de Llances. Travessem el prat seguint la feixa. A l’altre extrem del prat veurem la continuació del camí. El camí és ample i cobert d’una catifa d’herba que continua en direcció nord donant la volta al puig de les Tres Creus. A mà dreta ens queda el mas Planvidrós. Depenent de l’orientació del vessant de la muntanya la vegetació que observarem serà ben diferent: des de zones més assolellades amb pinedes amb ginebró i boix, fins a zones més ombrívoles amb roure de fulla pènol i tells.
El camí creua un pastor elèctric i a partir d’aquí es converteix en un corriol més estret. Avançant per aquest corriol arribem a una zona esclarissada on hi ha una torre d’alta tensió, agafem el corriol que puja per la dreta de la torre i que avança en direcció Sant Joan de les Abadesses entre ginebrons, avellaners, pins i tortellatge. Des del sender es veu la carretera que enllaça Ripoll amb Camprodon i el barri del Roser. Seguim el corriol per sobre del barri de la Plana fins arribar a la tanca de les pistes de tenis i la piscina de Sant Joan de les Abadesses.
Avancem pel caminet del costat de la zona esportiva fins enllaçar amb la carretera que puja al mas de les Llances tancant el circuit. Baixant per la carretera, a pocs metres, arribem a la urbanització de la Plana a tocar al centre de la Vila. Seguint el passeig de la Plana creuarem un pont sobre la riera d’Arçamala i arribarem al punt d’inici de l’itinerari, la Plaça de l’Abadia