El dia de la setmana en què cau la diada de Sant Jordi és clau per entendre, en part, l'èxit de la jornada. El fet que no sigui un dia festiu a Catalunya, però si d'una gran festivitat arreu del país fa preferible, segons alguns entesos, que caigui en dia laborable per evitar la fuga de 'clients' el cap de setmana. Enguany cau en dissabte, però malgrat tot els floristes són optimistes i preveuen mantenir un volum de vendes d'entre sis i set milions de roses. Professionals del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya asseguren que s'estan avançant comandes per divendres, quan celebraran la diada moltes escoles i empreses. Això, i l'augment de vendes fora de Barcelona, vol compensar la possible caiguda de la demanda a la capital.
Un dels productors amb parada al Mercat, Toni Bertran –Flors Bertran Mas–, explica que la campanya "pinta bé" tot i caure Sant Jordi en cap de setmana: "A la zona de Barcelona cauran les vendes però acabarem venent les mateixes" que altres anys perquè es compensarà amb les xifres d'altres demarcacions i les vendes que es puguin avançar el divendres.
"Hi ha gent que ho ha passat a divendres per poder regalar la rosa. Hi ha moltes comandes per aquell dia", assegura. Es tracta sobretot d'espais que dissabte s'anticipen tancats, com empreses o escoles, on es tradició també celebrar la diada durant la jornada de treball quan cau en dia laboral.
Segons dades del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, la xifra de vendes que s'espera oscil·la entre els sis i els set milions de roses, una dada molt similar a la d'altres anys. D'aquestes, però, només al voltant d'un 10% es cultiva a Catalunya, concretament a la zona del Maresme que és on es concentra el major nombre de floricultors.
Les altres procedeixen de països com Colòmbia i Equador, que són els principals importadors amb un 60% de quota de mercat. D'aquests països arriben varietats com la 'freedom', una de les més populars per la seva mida i vistositat. També arriben roses, en menor quantitat, d'Holanda (20%), el sud de l'estat espanyol (5%) i països d'Àfrica com Kènia o Etiopia (5%).
Pel que fa a la producció local destaquen la 'lovely red', amb un cap gran que permet competir amb la rosa 'freedom' d'importació; la 'samurai', també una varietat de gran resistència, o la 'red monarch', amb el cap més petit i amb menys pètals que les altres, però d'una alta productivitat per al cultiu.
Pel que fa al preu de venda, la rosa de qualitat senzilla costarà al voltant de cinc o sis euros, les que incorporin algun complement a partir dels deu euros, i les presentacions més exclusives es comercialitzen a partir dels quinze o vint euros.