-

Els geriatres catalans debaten a Mataró els darrers avenços en aquest camp

Més de cent professionals participen a la tercera jornada dedicada a l’atenció de gent gran

Més de cent professionals es van reunir a l’Hospital de Mataró, a la 3a jornada d’actualització de coneixements en l’atenció sanitària a gent gran, que organitza anualment la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia i que enguany es va acollir a la capital del Maresme. Molts dels estudis sanitaris sobre gent gran s’orienten a mantenir -i promoure, sempre que sigui possible- l’autonomia de la persona i, per tant, una bona qualitat de vida. En aquest sentit, l’anomenada “fragilitat” d’una persona és un factor determinant del seu nivell de dependència. La fragilitat està condicionada per la funció física (que mesura, entre d’altres, la velocitat en caminar o la força de la mà), la funció cognitiva (sobretot la memòria) i l’estat nutricional (s’avaluen els hàbits alimentaris).

Per aquest motiu, l’estudi que va obrir la primera taula rodona del III Update en Geriatria es va centrar en un sistema d’indicadors per valorar, de forma integral, el nivell de fragilitat d’una persona gran amb l’objectiu de prevenir-la o, si fos el cas, revertir-la.

La segona taula va estar més centrada en l’atenció sanitària en els hospitals sociosanitaris, les residències assistides, i els serveis domiciliaris i comunitaris. En aquesta ocasió, es va debatre sobre la rehabilitació després d’un ictus, com es pot millorar la mobilitat dels pacients amb pròtesis mitjançant l’hospitalització a domicili, els elements associats a la malnutrició i la pèrdua degenerativa de massa muscular en ancians, i els factors de risc de la degradació funcional en persones totalment dependents de més de 75 anys.

Etiquetes: