Els llogaters dels 24 habitatges de protecció oficial del carrer Jaume Comas han denunciat un seguit d'irregularitats i el mal funcionament d'alguns serveis que pateixen des que s'hi van instal·lar, a principis del mes d'agost del 2003. Quan vam entrar a viure els pisos no estaven en condicions, ha explicat Margarita Fité, una de les llogateres. Segons Fité, els llogaters van trobar que la neteja de l'obra no s'havia fet i que no s'havia donat d'alta l'aigua ni llum. Al cap de poc temps van començar a aparèixer humitats, així com mal funcionament d'aparells electrodomèstics i defectes en la instal·lació de portes i persianes. Els problemes es van agreujar amb l'arribada de l'hivern, ja que ni la calefacció ni l'aigua calenta funcionaven correctament.
Tot i denunciar reiteradament i per escrit aquests deficiències, el llogaters es van trobar que des de les empreses municipals Pumsa i Prohabitatge no se'ls donava cap solució i, fins i tot, se'ls culpava a ells d'aquests desperfectes. Ens deien que feiem mal ús dels pisos i que no ens hauriem de queixar perque són pisos protegits, explica Fité. Ara, quan fa gairebé un any que pateixen aquesta situació, els veïns han decidit posar el problema en mans d'advocats, que estudien si es pot presentar una denuncia.
El president de Prohabitatge, Genís Bargalló ha reconegut algunes de les incidències que pateixen els veïns, com ara que el sistema de la calefacció no ha funcionat mai bé. Per aquest motiu, afegeix Bargalló, l'ajuntament ha decidit invertir 50.000 euros en refer la instal·lació i compensar econòmicament els veïns per la despesa que aquest mal funcionament els ha comportat. Aquest és un dels acords als que es va comprometre l'ajuntament en una reunió mantinguda el passat 31 de març entre els veïns i els responsables municipals, en la que els llogaters van tornar a denunciar les nombroses deficiències de l'edifici.
Sobre les queixes dels veïns referides a d'altres mancances de l'edifici, Bargalló ha explicat que l'empresa constructora Dentell va donar l'obra per acabada, i després hem vist que no ho estava, però ha matitzat que les deficiències que han sorgit són coses de manteniment. Bargalló, però, assegura que aquestes deficiències "són coses petites" que no impedeixen que s'hi pugui viure.
Tot i això, els llogaters, que només poden ocupar aquests habitatges durant cinc anys, volen que l'ajuntament els compensi amb una prórroga d'un any als contractes. Bargalló, però, ho ha descartat perquè considera que aquesta petició no té sentit.
Intervenció al ple
Els llogaters han fet públiques les seves queixes a través de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), que s'ha fet ressò de la situació. El grup municipal de CiU, per la seva banda, també té previst tractar aquest tema al ple de dijous, dia 8, en què proposarà la creació d'una comissió que determini quins desperfectes s'han de reparar i que evaluï els danys i perjudicis causats als llogaters amb l'objectiu de compensar-los.