Més de 86.000 mataronins estan convocats avui a les urnes per escollir els seus representants a l'Ajuntament. Des de les 9h del matí els 33 col·legis electorals de la ciutat han obert les seves portes i els ciutadans han anat apropant-se durant tot el matí en una jornada que s'està desenvolupant amb normalitat. Els mataronins estan votant en clau local, però molts d'ells també ho fan pensant en el país, com una primera ronda del 27-S.
"Estem en un lloc on podem decidir qui ens governa, encara que ens governin malament", explica en Rafael, que ha anat a votar a mig matí a l'Escola Antonio Machado del barri de Rocafonda. Per a ell, poder votar "és un dret obligatori en democràcia". A l'hora d'escollir el pròxim govern de la ciutat, Rafael recorda la societat de fa uns anys com una societat de benestar a nivell de sanitat i educació i per això creu que el més primordial és "crear llocs de treball i millorar la sanitat i l'educació, el primordial d'una societat privilegiada". A més, malgrat que aposta des de fa anys per un partit, afirma que diferencia la votació local de la nacional i que "puc sacrificar el meu partit per una persona o un projecte local interessant per a la meva ciutat".
En Joan ha anat a votar cap a quarts de deu del matí al Centre Cívic Pla d’en Boet. “Sempre acostumem a matinar, vivim aquí mateix i ho resolem ben d’hora”, explica aquest veí del barri, de 62 anys, acompanyat de la seva mare. Espera que el seu vot ajudi, de cara al proper mandat, a què en surti un govern que “millori l’economia de la ciutat” i generi llocs de treball. “Cal feina, sobretot per a la gent més jove que jo”, demana en Joan, que té clar que avui ha votat en clau de ciutat. “Avui són les municipals, més endavant ja en vindran unes altres”.
“El que toca avui és votar per la ciutat, i el 27 de setembre ja votarem en clau de país”, explica la Maria Dolors, que surt de votar del Centre Cívil Pla d’en Boet poc després que en Joan. Ella sempre vota. “Clar que sí, aquesta és la nostra oportunitat d’expressar-nos”, afirma. Què li agradaria que passés després d’aquest 24-M? Que a Mataró en surti un govern “ de gent atrevida, amb voluntat de tirar les coses endavant”.
Benestar social
Els temes de benestar social són els que més preocupen els mataronins, sobretot recordant l'elevada taxa d'atur de la ciutat. És el que pensa en Manolo, veí de Rocafonda que ha votat a l'Escola Antonio Machado: "Volem que hi hagi treball i que resolguin els principals problemes que tenim: atur i corrupció". A l'institut Puig i Cadafalch del barri de Cerdanyola ha anat a votar la Mª Ángeles amb una esperança: "Volem que es dediquin més a les persones, a nivell social, i no tant materialisme". El matrimoni també apel·la a l'honradesa en la política, ja que "ens sentim enganyats".
“Prefereixo no parlar gaire, aquest cop m’ha costat moltíssim decidir-me”, explica la Marta, acompanyada de l’Enric i del fill dels dos, l'Aniol, en cotxet. “Només demano una cosa: que a les regidories hi posin persones preparades en els seus àmbits, sinó després passa el que passa”, afegeix. L’Enric desitja que el proper govern municipal “deixi d’una vegada d’usar la crisi com a excusa” per no resoldre els problemes de la ciutat. “Que la patim tots i tots mirem de tirar endavant”, apunta. L'Anna, que ha anat a votar aquest migdia a l'Institut Puig i Cadafalch del barri de Cerdanyola, afirma: "Voto perquè es noti algun canvi a la ciutat, que millorin els equipaments i que es facin més activitats culturals pels joves, perquè està tot molt mort". En Jordi, que ha anat a votar acompanyat de la seva dona i dues filles petites al Casal de la Gent Gran del Parc també creu en el rentat de cara de la ciutat: "S'ha de millorar la ciutat i que deixin ben arreglada la zona de la façana marítima".
La independència, en el cap de molts
Cap a les onze del matí, l’ambient era molt tranquil a la Residència Sant Josep, un dels col·legis electorals del centre. “No sé a altres llocs, però per aquí hi veig molt poc ambient” deia en Moisès, un avi acompanyat de la seva dona, la Isabel. No són els únics que ho comenten: al Centre i a l’Eixample durant el matí no semblava registrar-se gaire activitat, tot i que això només ho diran les dades de participació. Aquest matrimoni ha votat “pensant en el país”, com ja deixava entreveure la gorra amb la bandera estelada que duia en Moisès. “Els candidats d’aquí la veritat és que els coneixem poc”, afegia. En sortir del col·legi es troben una altra parella d’amics, i la fan petar al pati de la Residència sota el sol que ha lluït tot el matí: acaben de tornar d’un creuer pels fiords noruecs i d’anècdotes els en sobren.
I és que la independència era també un dels temes del matí. La Sílvia, que ha anat sola a votar al Casal de la Gent Gran del Parc ho tenia clar: "Voto enfocat cap a la independència, que ens anem encaminant pel que jo crec que toca". La jove creu que, un cop assolida la independència, "la millora de la ciutat ja vindrà sola després". El mateix pensa en Josep, un home que molt convençut s'ha apropat a l'Escola Universitària Politècnica del barri de Cerdanyola expressant contundent la seva intenció: "Ho tinc clar, busco la independència".