El Castell de Burriac de Cabrera de Mar

J. V.

Els nostres veïns mil·lenaris

Un nou festival recupera el patrimoni iberoromà del Maresme i es proposa donar a conèixer els principals jaciments i museus

Fa més de dos mil anys, l’actual territori del Maresme estava habitat pels laietans, un poblat iber implantat a la zona des del segle II a C. Van fundar els seus poblats fortificats en turons i van ser força hegemònics fins l’arribada dels romans a la zona. Els laietans van gestar les primeres societats jerarquitzades amb afany de controlar el territori i explotar-lo econòmicament. Tot i que els romans van conviure durant un temps fins a assimilar les estructures dels ibers, finalment acabarien imposant els seus nous models socials i econòmics, la influència dels quals arriba fins els nostres dies. El llegat dels ibers i els romans és avui encara ben visible al Maresme, que disposa de diversos jaciments i museus. Per posar en valor tot aquest patrimoni i donar a conèixer els equipaments iberoromans, però també les llegendes, els mites, les faules, la forma de vida i, fins i tot, la gastronomia d’aquell temps, ha nascut el nou Festival Laietana.

El projecte, que agafa el nom dels nostres avantpassats ibers- ha estat dissenyat i impulsat per Tanit didàctica i difusió cultural i el Consorci de Turisme del Maresme i compta amb la participació dels deu municipis que ocupen el territori de l’antiga Laietània (Mataró, Vilassar de Dalt, Cabrera de Mar, Cabrils, Argentona, Teià, Premià de Dalt, Premià de Mar, Tiana i Cabrils) Badalona. El certamen, que se celebrarà del 16 al 25 de setembre, obrirà les portes de museus i jaciments arqueològics d’època ibèrica i romana a un programa d’activitats que inclou visites guiades, tallers per públic familiar, conferències, exposicions, grups de reconstrucció històrica i jornades de gastronomia romana. L’escenari principal serà el de Premià de Dalt el dia 25 de setembre.

El festival neix amb la voluntat de convertir-se “en un referent a tot Catalunya” en l’àmbit iberomà, explica Gonzalo Berger Mulattieri, gerent de Tanit Difusió i Maresme Turisme. Admet que és un moment “difícil” per tirar endavant un certamen d’aquestes característiques però també reconeix l’esforç dels ajuntaments que s’hi ha implicat a través dels diferents equipaments arqueològics. Aquest és un altre objectiu del festival: “volem crear xarxa, cohesionar els equipaments visibles que hi ha a la comarca”, explica Berger.

Etiquetes: