Diputats al Parlament del PSC, CiU, ERC, PPC i ICV han debatut aquest matí sobre la llei electoral proposant diversos models. Tots els representants però, han coincidit en la necessitat de promulgar-la abans de la conclusió de l'actual legislatura. També s'ha apuntat, com a tret comú en la majoria de propostes, la utilització de les set vegueries com a noves circumscripcions i la contemplació de la paritat. Un dels punts en que més han incidit els ponents ha estat la proporcionalitat i la representativitat del territori que haurà de tenir en compte la llei.
La proposta de Ramón Camp (CiU), s'ha basat en els models d'Escòcia i Alemanya, on s'utilitza un doble vot, un pel representant del districte o comarca i un altre per la llista d'un partit a nivell nacional. D'aquesta manera, els convergents pretenen reduir la distància que separa al votant del diputat elegit. Per Camp, aquesta és una idea que millora la representativitat política.
En contra d'aquesta proposta s'ha manifestat obertament el representant d'ICV, Marc Rius. El jove diputat ha estat crític en afirmar que la llei no s'ha promulgat perquè la situació beneficiava a CiU i que no valia la pena emmirallar-se en lleis electorals d'altres països perquè allò que cal és fer la llei catalana. Rius ha tret importància a la imperfecció de la llei d'Hondt, que actualment regeix el sistema electoral, en considerar que és la seva aplicació que beneficia als partits majoritaris.
Per la seva banda, Lídia Santos (PSC), ha destacat que la llei haurà de ser més justa en la representativitat i la proporcionalitat, i s'ha referit al sentiments dels ciutadans que pensen que en moltes ocasions el seu vot se'n va per l'aigüera. Segons la socialista, el sistema actual produeix distorsions i no garanteix les proporcions en els resultats electorals.
Més crític s'ha mostrat el diputat d'ERC Joan Ridao, que ha denunciat l'anomalia democràtica que suposa la mancança d'una llei electoral. Com a diferència amb les altres propostes, els republicans volen que no aparegui a l'Estatut la llei perquè d'aquesta manera seria més senzill reformar-la. Ridao també s'ha referit a la llei electoral espanyola en dir que s'hauria de modificar perquè perjudica a Catalunya.
Per la seva banda, Maria Àngels Olano, del PPC, ha criticat la llei d'Hondt que segons ha dit, és una fòrmula poc equitativa, que beneficia a un sistema majoritari no proporcional.