L'assemblea de treballadors de Mataró Bus celebrada dilluns passat va servir per revocar l'actual comitè d'empresa per una majoria molt clara: 47 treballadors a favor de la revocació i només 4 en contra. En un comunicat emès la setmana passada, aquest grup de la plantilla de Mataró Bus denunciava que el Comitè d'Empresa és "autoritari i gens democràtic", i l'acusava de tenir "una obessió malaltissa" perquè el grup Avanza, empresa gestora del servei, no renovi la concessió. Aquesta qüestió és clau en el rerefons del conflicte actual en el si de la plantilla, ja que el contracte s'acaba a finals d'aquest any i l'Ajuntament s'està plantejant la municipalització del Mataró Bus. Segons aquests treballadors, les condicions de treball amb Avanza són molt diferents a les que denuncia el Comitè d'Empresa, integrat per CCOO, UGT i CGT. "Gaudim d'una organització de la feina que cap empresa del sector té", asseguren.
Segons aquests treballadors, les condicions de treball amb Avanza són molt diferents a les que denuncia el Comitè d'Empresa, integrat per CCOO, UGT i CGT
La situació a la plantilla del Mataró Bus, formada per una vuitantena de treballadors és molt tèrbola. L'acomiadament de Jose Antonio Lara, exdelegat sindical i membre del Comitè d'Empresa, ha mostrat la divisió que existeix entre els treballadors. Un nombrós grup de la plantilla està en contra de la manera com actua el citat Comitè, que per la seva banda compta amb el suport dels partits d'esquerres de Mataró i del sindicat CCOO, que ha iniciat una campanya per a la readmissió de Lara. Aquest va ser acomiadat, segons l'empresa concessionària del servei, per una falta molt greu d'indisciplina, però el treballador i les organitzacions que el recolzen diuen que és per la seva activitat sindical.