-

J.V./G.A./S.F.

Els usuaris lamenten la manca d’informació de la nova xarxa de Mataró Bus

Les associacions de veïns denuncien la pèrdua de comunicació d'alguns barris amb altres zones de la ciutat

La renovació del traçat i les línies de la xarxa d’autobusos de Mataró Bus encetada dissabte passat, 31 de gener, ha portat alguns contratemps als seus usuaris. Alguns canvis de línia per arribar al mateix lloc d’abans i la manca d’informació sobre aquestes variacions són algunes de les queixes que han mostrat persones que utilitzen de manera regular aquest servei. Encarna Delgado, usuària a diari de Mataró Bus, creu que “moltes persones tenen problemes perquè no entenen els canvis ni els troben ben explicats”. Delgado ho afirma mentre assenyala una de les marquesines que mostren els recorreguts de les línies que passen per la Plaça de les Tereses. “Aquest mapa circular no queda clar i també ens manca informació sobre com arribar a aquells punts on et portava una línia i que ara no t’hi porta”, afegeix.

Adolación Bodoque explica que sense “l’ajuda de dues persones” no sabria com arribar a la seva destinació. “’M’han dit que haig d’agafar la línia 7, però un cop estigui allà, com arribo a Cirera?”. Per Antonia Sánchez, els que més afectats es troben per aquests canvis són les persones grans. “No tenen informació clara i es troben perduts quan volen agafar el número d’autocar que han agafat tota la vida”, assegura. En aquest sentit, Petra Álvarez afirma que el primer dia li va “costar una mica” aclarir-se amb els canvis. “Tot és acostumar-se, ara sé que per anar a casa haig d’agafar la línia 2 i abans havia de fer-ho amb la 1”. En la mateixa línia s’expressa Margarita Vidal, que admet que no agafa el bus amb regularitat però que “estava esperant l’arribada de l’1 i resulta que no passa per aquesta zona. L’Ajuntament hauria d’haver informat millor”.La situació és una mica més enrevessada en altres casos. Joan Boquet lamenta que abans, per desplaçar-se a un lloc concret agafava el número 4, però “ara n’he d’agafar dos, el 8 i el 6. No estic content amb aquest canvi”.

Un dels beneficis destacats per alguns dels usuaris és la reducció del temps entre el trajecte del centre de la ciutat cap als barris. Reme Padilla assegura que “per arribar a la ronda pintor Estrany es fa amb menys parades i més ràpid que abans”. “Agafo la mateixa línia, però suposo que en tenir més línies d’autocars s’han repartit les parades”, explica. Per la seva banda, Maria Guixens lamenta que aquests primers dies hi ha molts “retards”. Aquesta usuària habitual del servei explica que fa “més de deu minuts que hauria d’haver passat el bus”. Però ella mateixa troba la resposta: “Cada vegada que pugem a alguna parada ens hem d’esperar perquè sempre hi ha gent que encara no té clar quina línia agafar per arribar on anava abans i clar, es posen a preguntar-ho als conductors”.

Tot i aquests contratemps, Pol Frau assegura que l’ampliació és bona perquè “tot el que sigui millorar la comunicació de la ciutat s’ha de valorar positivament”. Rosa Maria Gadea també està satisfeta, ja que “Mataró es fa cada dia més gran i s’han de fer nous itineraris”. Malgrat això, admet que els primers dies es va “desorientat” però que un cop acostumat, serà “perfecte”. No ha tingut problemes d’informació entre d’altres coses perquè ja “havia agafat un tríptic amb els horaris i sabia quines línies m’interessaven més”. Per Josep Gonzàlez es tracta d’una ampliació que anirà bé a tots, però “de moment em sembla que tot està sent un pèl caòtic, sobretot pel canvi d’alguns recorreguts”. “Alguns mapes col·locats a les parades no són prou clars i costa distingir unes línies d’altres”, afegeix.

Preocupació a les associacions de veïns
Les associacions de veïns de la ciutat també han manifestat la seva preocupació pels canvis a la xarxa del Mataró Bus. La majoria de queixes, en aquest cas, fan referència a la pèrdua de comunicació amb altres barris i zones de la ciutat. Així ho va manifestat l’associació de veïns de Cirera, que protesta per la pèrdua de comunicació amb els barris del Pla d’en Boet i Peramàs. L’associació de veïns del Pla d’en Boet, per la seva banda, ha emès aquesta mateixa setmana un comunicat on adverteix de l’empitjorament dels enllaços del barri amb l’Hospital de Mataró, així com amb la manca de connexió directe amb altres barris com Cirera, Molins i el centre. Aquests veïns asseguren que amb la nova xarxa “la relació del barri amb la resta de la ciutat es veu dificultada”. Els veïns de l’Havana, per últim, també lamenten que el recorregut de línia 1, que permetia connectar amb la zona de la Plaça Espanya i el Camí de la Geganta, s’ha modificat i s’ha vist substituït per la Línia 8, per la qual cosa els veïns ja no poden arribar a un sector amb equipaments esportius i de joves, així com als principals centres mèdics mutuals de la ciutat. “És totalment inaccessible, ja que no hi ha cap línea que ens hi acosti”, diu el president de l’Associació, Joan Salrach.

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró (FAVM), Jesús Nieto, explica que des de la comissió de mobilitat de seva entitat s’estan recollint totes les queixes que estan sorgint en aquests primers dies de posada en funcionament de la nova xarxa. “Ens hem donat un temps prudencial i d’aquí a tres mesos mirarem quines modificacions es poden fer”, explica Nieto, qui en termes generals considera que la nova xarxa representa “una millora substancial”.

Per la seva banda, el grup municipal del PPC preguntarà en el ple de dijous, dia 5, si el govern ha tingut en compte les aportacions de les associacions de veïns i si en el procés hi ha participat totes les entitats de la ciutat. Els populars també volen saber si s’ha deixat oberta la possibilitat de realitzar modificacions posteriors a la xarxa en funció de les queixes que vagin sorgint entre els usuaris.

Etiquetes: