Vídeo cedit per Televisió de Mataró

Judith Vives

Els veïns de Figuera Major no claudiquen i el govern ofereix més diàleg

L'Ajuntament celebra una audiència pública monogràfica sobre habitatge dotacional en resposta a una demanda dels veïns del barri

La disconformitat d’una part dels veïns de la Figuera Major pel projecte del govern municipal que vol construir 90 habitatges per a joves al barri va tornar a quedar de manifest a l’audiència pública monogràfica celebrada ahir dilluns, dia 18, al centre cívic del Pla d’en Boet. En l’audiència, convocada en resposta a una petició dels ciutadans i presidida per l’alcalde Joan Antoni Baron, els veïns afectats van mostrar el seu “rebuig” al Pla de Millora Urbana que ha de fer possible la construcció d’aquests pisos a la riera de la Figuera Major. “No ens donem per vençuts i demanem que s’aturi el pla”, va afirmar Joaquim Garcia en nom de la Plataforma veïnal de la Figuera Major i Mataró Nord. Els veïns, va recordar, no volen pisos en aquest solar destinat inicialment a equipaments, i denuncien la massificació que al seu parer, patirà el barri. Aquest veí també va assegurar, a més, que aquesta “no és l’audiència que hem demanat” i a canvi, va convidar a l’alcalde a “venir al barri”.

Les crítiques d’aquest i altres veïns per la manca d’informació sobre el projecte que es vol portar a terme a Figuera Major també es van deixar sentir en diverses ocasions durant l’Audiència Pública. L’alcalde va recordar que s’han celebrat diverses reunions amb les associacions de veïns de Camí de la Serra i Vista Alegre així com sessions informatives amb els veïns per tractar d’aquesta qüestió. El regidor d’Habitatge, Francesc Teixidó, va proposar la creació d’una comissió de treball en el marc del Consell Territorial de Mataró Nord en la qual es pugui iniciar “un procés de negociació i de consens”. En aquesta comissió es discutirà tant sobre la possibilitat “d’adequar el nombre de pisos previstos” com sobre els usos futurs que es donaran als locals per a equipaments que s’han de construir a la planta baixa. En declaracions als mitjans al final de l’audiència, Teixidó va respondre als veïns que no volen que es facin pisos al sector, que difícilment s’arribarà a cap acord si tot depèn “del tot o res”.

Tot i que alguns veïns van mostrar pancartes reivindicatives, l’audiència va ser força tranquil·la i només es va viure un moment de tensió quan va intervenir la tresorera de l’Associació de Veïns del Camí de la Serra per fer una aferrissada defensa del projecte que combina pisos per a joves amb l’equipament. La representant de l’entitat va acusar la Plataforma “de no haver vingut mai a l’associació ni preocupar-se per res que afecta al barri” com els accessos a l’autopista o la construcció de l’escola de primària. Els veïns van respondre amb crits de protesta i la van acusar de mentir. Entre la resta d’intervencions també es van sentir defenses a la necessitat de promoure habitatge dotacional i pisos per a joves i fins i tot acusacions als veïns de Figuera Major de lluitar per “un interès propi” en detriment del bé comú de la ciutat.

L’habitatge dotacional a la ciutat
El projecte de la Figuera Major va copar l’interès de l’Audiència Pública, que s’havia convocat per tractar sobre el conjunt de projectes d’habitatge dotacional públic en marxa o previst a la ciutat. Teixidó va explicar que a Mataró, fruit de l’aprovació del Pla Local per l’Habitatge al 2006, es van requalificar set solars d’equipaments per poder-hi construir també habitatge dotacional, i que de moment ja s’han construït un centenar d’aquests pisos en quatre dels solars (concretament, als carrer Carlemany, Teià, València i Fragata). A més, està prevista la promoció de 130 pisos més en la resta de solars, entre els quals el de la Figuera Major, el carrer Alarcón i el de Núñez de Balboa). A banda, la ciutat disposa dels 94 pisos per a joves promoguts per l’Incasol al Pla d’en Boet, i l’ajuntament preveu construir 40 habitatges dotacionals al carrer Joan Maragall. A més, el regidor d’habitatge va recordar durant el 2009 es construiran 170 pisos de protecció oficial i que n’hi ha previstos 300 més fins al 2015.

Alguns dels presents, com el president de la FAVM Jesús Nieto, van criticar el model urbanístic que defensa el govern municipal i van reclamar una revisió del pla General: “Si s’hagués fet ara no ens trobaríem que a uns veïns se’ls plantifica una planificació urbanística que s’ha dut a terme sense que ells hi participin”, va dir Nieto. Joan Jubany, membre de la CUP, també va criticar la manca d’habitatge protegit que hi a la ciutat. El cap del grup municipal de CiU, Joan Mora, va intervenir per lamentar que els projectes “surtin poc meditats” i va reclamar un “diàleg més profund”.