Els veïns del carrer Santiago Rusiñol i de la plaça de Colòmbia han entrat al registre de l’Ajuntament més de 1500 signatures recollides els darrers mesos i amb les quals volen expressar el seu malestar per la situació de sorolls i comportaments incívics que pateixen. La situació, asseguren els veïns, es repeteix des de fa anys i s’aguditza a l’estiu, quan un grup de gent, joves de diferents procedències en la seva majoria, es concentren a la plaça Colòmbia i al carrer Rusiñol. Els habitants d’aquesta zona han de suportar crits, baralles i comportaments incívics, i asseguren que han arribat a veure’s amenaçats quan han intentat demanar-los que parin. Per això, reclamen solucions immediates.
Aquestes solucions podrien passar per més presència policial, segons ha reiterat aquest dijous dia 3 el cap del grup municipal del PPC José Manuel López. El portaveu popular ha acompanyat els veïns i ha parlat en nom seu perquè, segons assegura, aquests ciutadans tenen por de donar la cara públicament perquè han rebut amenaces. Per López, la recollida de més de 1500 signatures a Rocafonda, més les recollides fa un parell de setmanes a la zona del Palau, són la constatació del problema que hi ha en aquests barris. “No s’ha de magnificar el problema però sí que s’ha de reconèixer per posar-hi solució”, ha dit López, que considera que “només amb diàleg i pedagogia” no n’hi ha prou i que calen mesures més clares com ara dotar de més presència policial la zona.
“Ja portem molts estius amb aquest problema i ja s’ha parlat amb el col•lectiu molts cops. Però una altra cosa és que això sigui efectiu”, ha declarat López. El líder popular ha posat com a exemple que el col·lectiu d’incívics que causa molèsties als veïns ha fet malbé unes jardineres que es van instal·lar a la Plaça Colòmbia i que ara les fan servir com a bancs per seure, fet que agreuja el problema. Els veïns, per la seva banda, han explicat que l’Ajuntament va retirar l’estiu passat els bancs del carrer Pablo Picasso per evitar que els joves es concentressin en aquests punts, però que tot i així han trobat altres llocs on trobar-se i les molèsties persisteixen.
Reunió amb l’Ajuntament
Per la seva banda, l’Associació de Veïns de Rocafonda-l’Esperança-Ciutat Jardí, assegura conèixer els problemes que pateix el barri i el malestar que el comportament incívics estan generant entre els veïns. Per això, l’entitat va dirigir-se el passat mes de setembre per carta al govern municipal per reclamar una reunió urgent, que va tenir lloc el 23 de setembre. En aquesta reunió es va acordar convocar les entitats de nouvinguts del barri per tal de fer-los conscients de la problemàtica veïnal, així com millorar la relació entre la policia i els veïns i potenciar els programes socials que afavoreixen la convivència. Posteriorment, el 7 d’octubre es va celebrar una segona reunió amb les entitats de nouvinguts, que es van comprometre a vetllar per la convivència. D’aquesta reunió també en va sorgir el projecte de crear un grup de treball pel civisme. A través d’un comunicat, l’entitat veïnal valora positivament el resultat d’aquestes trobades i consideren que així “s’obre una nova etapa de convivència” i de recerca de solucions a través del diàleg.